Полицаите вече ще стрелят с бойни патрони

stat
14:12  |  12 август 2009 | Политика / Автор Надежда Христова /  
Цветан Цветанов е разпоредил смяна на стоп-патроните заради смъртта на простреляния край Своге полицай Цветан Цветанов е разпоредил смяна на стоп-патроните заради смъртта на простреляния край Своге полицай
Сн.: БГНЕС

Полицаите вече ще стрелят с бойни, а не със стоп-патрони.
Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.
"Никъде в европейската практика полицаите не респектират престъпниците със стоп-патрони", аргументира се той.
Проблемът за патрулирането на униформените, въоръжени със стоп-патрони, излезе на дневен ред след престрелката край Гара Бов на 10 юли, когато полицаят Любомир Митов бе прострелян от бандитите и тежко ранен. Тогава стана ясно, че служителят на реда е стрелял по обирджиите именно със стоп-патрони. След месец борба за живота си снощи 40-годишният полицай почина във Военномедицинска академия в София.
Случаят в Своге показва, че стоп-патроните трябва да бъдат премахнати, това каза генералният секретар на МВР Павлин Димитров веднага след инцидента. Той поиска и осигуряването на нови бронежилетки за полицаите, защото сегашните са много стари, тежки и само в малки размери.
"Ангажиментът на държавата е да бъде ясно на престъпния свят, че който посегне на полицай ще търпи най-строги наказания", заяви Димитров.
Последно в Политика


Най-големите атентати в Европа през последните години

Атентатът в Барселона, при който загинаха 13 души, а десетки бяха ранени, върна спомените и за другите терористични актове в Европа през последните години.