Това пише вестник "Интернешънъл Хералд трибюн" за Китов, който почина в неделя от сърдечен удар на 65-годишна възраст в Старосел. Траките са били конфедерация от племена, живели на границата между Южна Европа и Азия от 5 в. пр.н.е. до 46 г. от н.е., когато са завладени от Рим.
През 2004 г. в т.нар. Долина на тракийските царе в централна България Китов открива скелет в гробница, близо до който има фино изработена маска от чисто злато. През 2005 г. сп. "Тайм" определя това откритие като "едно от най-сензационните археологически открития през последните години". Още преди съюза на Тракия с Троя срещу Гърция в Троянската война гърците са смятали тракийците за варвари. Откритите от Китов останки обаче показват, че тракийците са били също толкова добри в обработката на металите, колкото и троянците. Те са били войнолюбив народ със сложни ритуали и са вярвали във възкръсването след смъртта. Пълните със съкровища гробници очевидно са били на много богати хора, отбелязва вестникът.
"Тези открития сочат, че богатството на тракийците е било сравнимо с това на всяко друго голямо царство от онова време", казва професор Джеймс Сикинджър от Американското училище за класически изследвания в Атина.
Към Китов са отправяни критики за използване на булдозери и друга тежка земекопна техника при археологически разкопки. Освен това в статия на сп. "Археология" през 2005 г. се поставя под въпрос квалификацията му, бизнес етиката му и връзките му с хора, заподозрени в иманярство и продажба на антични предмети, отбелязва изданието. Китов защити решението си да използва тежка земекопна техника с аргумента, че машините работят много внимателно и не са повреждали археологически находки и че прибягването до този метод се налагало, за да бъдат изпреварени иманярите, пише вестникът.
За българите, които се стремят да намерят пътя си след падането на комунизма, делото на Китов е извор на национална гордост. Читателите на един от най-големите български вестници са го поставили сред 55-те най-велики българи. Той е получил няколко награди от правителството, което се надява да превърне тракийските съкровища в туристическа атракция, отбелязва "Интернешънъл хералд трибюн".