Това съобщи премиерът Сергей Станишев след двучасова среща с новия председател на БАН акад. Никола Съботинов, предаде БТА. Според премиера те са "цвета на българската наука".
Подкрепяме идеята българските академици да получават доживотно възнаграждение, колкото един български народен представител, защото това са образно казано "народните представители на българската наука", аргументира се министър-председателят.
Вицепремиерът и министър на образованието Даниел Вълчев, който също беше там, уточни, че за целта ще са необходими 2 млн. лв. годишно. Според него изплащането на парите може да започне от следващата година.
Държавата ще се погрижи не само за по-възрастните служители на БАН. Академично градче за младите учени ще бъде построено на 8-ми километър в София. Според министър-председателя този жилищен комплекс е необходим за тях и техните семейства, за да живеят и работят спокойно. В комплекса ще има и детска градина за децата им. Младите учени ще живеят в градчето до навършване на определена възраст на "разумен" наем. Това ще бъде един съвременен модерен център за живота на младите учени, допълни Станишев. Даниел Вълчев каза, че строежът на 250 апартамента в академичното градче ще започне до края на годината. Първоначалната инвестиция ще бъде в размер на 15 млн. лв.