Академиците взимат депутатски заплати до живот

Академиците от БАН вероятно ще получават до живот всеки месец по една депутатска заплата.

Обратно в новината

Коментари - Академиците взимат депутатски заплати до живот | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да им плащат и да им забранят да излизат от къщи. . Като си помисли човек колко струва поддръжката на сградите, отопление, ток, командировките им, компютрите им и останалите неща, необходими за да клатят въздуха, ще сме на голяма далавера.

Институции като БАН, изграждани по критерии от соцреализма, е необходимо тотално да бъдат реформирани. На практика харчат пари на българските граждани, без много да се замислят за това или не го осъзнават достатъчно. Подобни структури би трябвало да бъдат в рамките на разумната администрация т.е да бъдат сведени до няколко няколко десетки ефективни, изследователи на европейско ниво. Иначе БАН се е превърнала в машина за раздаване на измислени, екзотични звания, без реални покрития и ползи от науката за хората. Често пъти политическата система взема решения за раздаване на пари на парче, без да се съобразява с желанието и интересите на гражданите, но обещаваните средства са взети от хората, под формата на данъци. Ако висшите администратори раздаваха свои собствени пари, щяха доста сериозно да помислят къде и за какво да ги дадат и каква ще бъде печалбата от това.

а Учителите кучета ги яли...

Нещо все пак се случва! Академиците са само 55 на брой и то над 70 г., единици са под тази възраст, та нека живеят достойно! Младите са също малцинство, поне тези, които се водят учен, т.е. с докторат и до 35 г. и около тях се гърмиза сега без нищо налице! Междинното поколение учени са голямата бройка, и са поколение пост-комунизъм, т.е. не може да се обвини в номенклтура! За тях трябва да се предприеме нещо, дори агресивно да е - възможности за работа, следва атестации и негоден, т.е. съкращения! Светът го е измислил - само проучете и го приложете, управници на всяко ниво!

Това е следващата стъпка. Идеята е в БАН да останат само няколко стотин псевдо учени академици. Разбира се академик, ще се става дори с повече връзки от сега по партийна линия. И ще с имитира наука. То в момента който е по-голям директор е и по-голям учен (в БАН един човек може да е директор на много места) А младите ги няма.... Трябва мандатност в БАН и всички които са си достигнали годинките да ги пенсионират. За да направят път на младите.

КОМУНИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ ЩЕ ВЗИМАТ депутатски заплати до живот

Не хвърляйте бисери пред свине.

Стига с тези привилегий !

Чета коментарите и си мисля. Хората по принцип вече винаги са настроени негативно, когато се толерират определени слоеве или касти от населението. В случая загрижеността на властта към т.нар. акедамици е особено чувствителна за обществеността, тъй като се лансират едни и същи лица от десетилетия наред. Наистина от миналото време има и стойностни хора, но днешната система създаде възможност за тяхното преекспониране, заедно с други номенклатурчици и незачитане на следващите поколения учени. Защото тези народни представители на науката окопираха всички властови структури към разтеж на по-младите хора от тях, така че и 60-годишните нямат шанс за развитие. Дано се намери някои или институция (може би акад. Кендеров), които да направят обществен дебат за публикации от един акедемик в последните 20 години и един по-млад колега с 8 монографии, но оставащ от тяхното благоволение доцент. Защото те не допускат никой на тази вече възраст да израстне, защото ще ги измести. Вижте хуманитерните науки - там професори са само директорите на институтите в БАН, членове на Общото събрание и креатури на взетите решения, а последното е ясно - председател на 75 години, бивш заместник на Юхновски ? Други не се допускат до професура, но това ползва и по-младите директори !!!! А иначе, мнение за науката (или липса на такава) имат и хора, който не знаят правописа и пишат България с малка буква. Това говори за престижа на българската наука и в очите на невежите хора.

Възнатраждението да следва реалния икономически принос а не стоене на бюро.

Уви, от парламента няма да мине, но решиха проблема със земята на 8-ми км. Кой прибира комисионните?

Не хвърляйте бисери пред свине.

Аз съм съгласен да им дадат доживотни заплати-пенсии, само и само да се махнат!!! Да се разкарат! Да остовят младите да пробият. И най-сетне науката в България да тръгне напред. Науката остана една от малкото все още незасегнати от реформите области. Време и е. Време е и по БАН да задуха вятъра на промяната. Време е за произвеждане на 30-годишни професори. За вкарване на млади хора и свежа кръв. Защо трябва да чакаме най-накрая природата да даде път на младите?

Нито стотинка за тези мързеливи тунеядци! Абсолютно никаква наука не може да има у нас в тази обстановка и няма причина да се плащат тези пари от нашите данъци!

като споменах иматите на 4-ти км. забравих да добавя нагледния пример. В какво се превърна академичното общежитие,което стоя като руена 15г. , онова в началото на ул.Акад.Г. Бончев и локалното на Цариградско шосе- огромен Бизнес център!!! до него е сложена табела че се започва втори!! това е земя на БАН колеги. На времето очредителите на БАН са лишавали наследниците си от имотите им за да я завещаят на младата Академия, за да бъде силна и неуязвима, а какво правят сега нашите академици в общото събрание на БАН и в Управителния съвет на БАН, раздават го!!! Работим на микроскопи обаче от 50-те години, че дори и те са кът!!!

Аман от замазване на очите преди изборите....

Това имах предвид и аз. Велики български творци тънат в мизерия с по една пенсия от 100лв и си отиват с огорчение от този свят, на който са дали толкова много. А разни набедени учени - доживот с депутатски заплати. Премиерът се погрижи пак да си осигури гласове - те това - да се гласува по команда - го могат. Ами да му мислят младите и кадърни хора...

e nai-nakraq nameriha s kakvo da gi podkupqt za da zabaret lazkaviq apetiten pai nare4en 4km!! akademi4no grad4e na 8-mi km zna4i postepenno iznasqne na institutite izvan Sofia i lapane na sgradniq fond na BAN na 4-ti km!!! evala, sled kato ne mojaha sas zaplati kolko kilogram sirene prez 1997g. da reducirat estestveno BAN za da gi vzemat, nai-nakraq nalu4kaha pravilniq podhod!! predi 2g. na konveer izbraha edno solidno koli4estvo akademici za da ima sega kogo sas zaplati do jivot da podkupqt, 4e da si prekarat ideqta!! mila Rodino!!!

Е като са творили, създавали и внедрявали в соц производството, що москва се отказа от РАЗВИТИЯ социализъм и що сме 200 години след нормалните държави/държавите с производство и създадена средна класа от наемници

Последно по темата-Помните ли закона Панев?За декомунизацията в науката?И кои пищяха срещу него?

Защо мислят само за докторанти и за академици? Повечето хора в БАН получават по-ниски заплати от обявените средни 530 лв.

Браво на решенията за учените от БАН- и за Академиците и за младите! Господин Станишев, Министър Вълчев и Министър Цветков какво мислите за учените от земеделските институти и от другите приложни области?! Знаете ли, че учените от БАН хляб не носят, макар и много класни хора и учени?! Колегите ми от приложните научни институти са забравени и запустени като нивите и индустрията ни! А искаме и вие искате висок Вътрешен продукт! Баба ми едно време казваше: Наука си трябва и да знаеш как да копаеш, кога да садиш и сееш и кога да жънеш, не само колко звезди има на небето! Казваше баба ми, но тя правеше и хляб, а сега много от младите смятат, че хлябът расте в Интернет!

Заплата по щат в ТУ-софия - 430лв!!!!!!!!!!!!!!!

До Нова 16.30ч-За хората на изкуството веднага мога да ти кажа-Кирил Петров прекара живота си в село Сталийска махала,далеч от суетата на светския живот ,но се съхрани като човек и творец/още през 30те години е награден със златен медал от Парижко изложение,който връща/,Георги Павлов- Павлето,еди от най-нежните художници и поети,почина на своя таван,Любен Гайдаро прекара последната част от живота си в мизерно пернишко общежитие,Христо Фотев нямаше пари да си плати телефона.Мога да дам още много примери,но няма смисъл.

Браво на нашите академици, тез гений на науката и полупроводниците, но-о вече цели-ий проводници. Браво предлагам и памперси да им се дават, безплатно по списък и само курбанчета и попарки да им готвят, до като им пораснат нови зъбки.

Dokolkoto znam, v nikoja darjava po sveta akademizite ne se izdarjat ot bjudjeta na saotvetnata darjava. Te bi trjabvalo da polu4avat sumi ot patentovanite si izobretenija i ot vatreshni finansovi fondove na saotvetnite nau4ni instituti, kadeto sa rabotili. I stiga veche vseki da iska samo ot darjavata i da ja pljue posle, che dala malko. U4ENITE I HORATA NA IZKUSTVOTO PO SVETA SE IZDARJAT OT TOVA, KOETO SA PRODALI I SPE4ELILI, A NE OT DARJAVATA!

Айдееее, купиха и учените, отиди сега те ще ни казват кое е добро и кое лошо за нас. Само вижте и чий интереси ще обслужват. Фармацевти, хранителна промишленост и тн.

Трябва да се стремим към 100% увеличение на заплатите в БАН, каза академик Никола Съботинов. В тази насока вече започнали консултации с министъра на образованието и науката Даниел Вълчев. От 1 март т.г. успяхме с големи усилия да повишим средната работна заплата в БАН на 538 лева, а от 1 юни тя ще стане 592 лева, каза Съботинов. Според него това увеличение е много малко. Ето какво е имал впредвид новия председател.Да си осигурят старините, а останалите и без това са на автопилот

Безобразие, още един ход на комунистическата номенклатура да уреди на наш гръб (от нашите данъци!) и последните си отрепки, които не стават за друго! Гответе се - следваща стъпка депутатски заплати за всичмки бивши членове на ЦК - зер Станишев трябва да уреди и родителите си!

Абе, това тези същите Академици ли са дето вадят годишна инфлация от 5%

българска наука- ххахахахахахахах....

Браво на Янко и Иванов! Нямам честта да познавам нито един български академик, но нещо ми намирисва на мухлясъл комунизъм. И какво значи до живот? Кое ги прави по-различни от останалите хора на пенсионна възраст? Или те не се пенсионират? А хората на изкуството, които са прославили България много повече - за тях какво? Няма да коментирам заплатите на университетските преподаватели, които също се занимават с наука - унизителна работа. Унижение е да живееш в държава като нашата.

Лисана пие бира, таралеж от яд се скубе, луда котка като луда крава. Ех Родино!!!

Тези приказки не минават! Да, науката у нас се нуждае от спешна подкрепа. Но в малко по-правилна насока - сигурна съм, че всеки учен бил възтортнат, ако има механизъм, по който откритието му да влезе в практиката и да работи за полза роду. След което, този учен да може да получава достойно възнаграждение, било еднократно, било доживот в зависимост от практичестака стойност на иновацията. Тогава, човекът ще си може да си осигури и жилище и кола и почивка със собствени средства и ще има стимул да работи, за да вижда резултата от своята работа - и като приложение и като лични средства. А не да сковава научната си мисъл поради материалната зависимост от някого. Още повече, от държавата.

Moeto uvajenie kam uchenite v BG, zashtoto i az se zanimavam s tova no v chujbina. I vse pak, ne e zle ako tezi akademizi se pokazvat poveche v mediite i razkajiat na po-dostapen ezik s kakvo se zanimavat i prilojenieto mu. Taka samo chetem za zaplatite im i kolko zle e bazata, no nishto ne znaem te s kakvo se boriat. Za da stanat po-simpatichni na vsichki hora, triabva malko i raziasnenie za desinost im.

До а.ьььь: Тези изкукурилаги комун-тикви намериха отново ниша за спасяването си... нямам думи, Сер-Гея няма морал и срам - така е удобно, печелившо и самозвано, но докога !?!! Тя нашата наука е толкова изпреварваща, че доживотните им стипендии е по-редно да ги плащат в рубли по курса на 90 години на миналия век ... а !?!?!

Искаш да кажеш,че ще дадеш от заплатата за развитието на науката?Кажи колко години разработваш темата Какви процеси протичат при изключване на електрически прекъсвач?/примерн тема за 10 години/

браво време беше.

По нищо не личи че в тая държава има учени хора

По писанията тук виждам колко сте слабоумни.За пореден път се убеждавам,че нямаме капка ценностна система.Можем само да плюем по академици,лекари,учи толкова ни е акълът.А тези старчета,както ги наричат някои не са докарали България до дъното,всички знаем кой я докара до тук.Жалко,че у нас се уважават лаиците,а не интелигенцията,както е навсякъде по цивилизования свят.

най.закостенялата, най- ретроградната част в българаската наука са именно академиците (особено тези в хуманитарните науки). Почти без изключение те принадлежат към някогашната БКП сега БСП. Всъщност това е едно комунистическо котило което се САМОПРОИЗВЕЖДА. Парите още повече ще ги развратят. А самата идея е просто част от съветските представи на Станишев. Какво да се прави -руский

В БАН име десетина академика, които са от свестен учен нагоре. За тях е оправдано.

Vsi4ko e super v BG-mnogo sme umni, krasivi i rabotlivi...

Само като се зачетох над статията и ми изникна в главата подобната мисъл на Недо-умко (02.07.2008 г. 13:25ч.) Това решение недвусмислено потвърждава, че се подкрепят определен кръг от хора, които са най-вече от София. Тук едва ли става за лансиране на учени, а по скоро на обкръжаваща властта общност. И защо се говори само за БАН !? В забравата ли останаха ред други научни институти и университети от провинцията, където има не по-малки учени !?- Позволи ми да те цитирам! Да ги е.. в учените, толкова години учили, работили, а нямат нищо зад гърба си. Голтаци. А един средняк с професийка отворил частна фирма - се доказва цял живот! Ама не лиже гъ....те на никой! Все е майтап бе...

:)))

Напълно те подкрепям, най- после и на научните работници от БАН да се обърне внимание.Какво са наравили през последните 20 години - незная, но кое друго правителство се обърна с лице към тях,какво може да се направи без пари,а тя науката се развива не само с талант , а и с много, много пари и създаване на условия за научна дейност.Тези които са против тази идея на правителството са едни зависливи тъпаци.Така няма да се развива науката и младите ще бягат навън Що се отнася да ли са само комунисти,трябва да ви кажа, това са хора дали много за Родината си,създали са много научни постижения,внедрени в производството, с които се гордеем и сега.Стига с това отричане на миналото,без да предлагате нещо позитивно.Аман от тъпи писания,злорадство и завист.

Съвсем скоро присъствах на едно парти,където един кандидат академик беше поканил лица , от които зависеше удостояването му с тази титла.Скъпичко струваше партито, но пък с тези екстри , за които става дума, ще си възстанови разходите само за два месеца и после ......отново лежачка.Иначе , децата и обикновените старци нека да мрат.Що за порнография е това - тези два милиона лева годишно могат да отидат при сираците , а не при преписвачите , които , ако са читави , ще си изкарат сами парите.

ДО еврореалиста: Ей, мойто момче, може ли да даваш само по един орден Стара планина? Трябват два един след друг, та да няма съмнение за заслугите. Щото орден лесно се дава, ама ако се връчи и втори път - значи има защо. А пък и представи си, стари хора сме, може да се изгуби някъде орденът. Тогава какво ще показваме на внуците.