След като ВМРО и ВОЛЯ се обявиха за това след ареста на пловдивския лекар, застрелял крадец, днес премиерът Бойко Борисов нареди на министрите на правосъдието и вътрешните работи да подготвят заедно с магистрати такива изменения. Той обаче настоя те да се направят разумно, а не емоционално и под натиска на общественото недоволство, защото може някой да застреля деца, които са влезли да крадат череши в двора му. 

"Иска ми се да вярвам, че тези призиви за промени в Наказателния кодекс са породени от истинска загриженост за приложението на закона, а не са плод на поредната конюнктура, поредното гонене на случая, или съпредизвикани от елементи на политически популизъм", коментира Сотир Цацаров пред журналисти, предаде БТА.

Той допълни, че ако се правят такива промени, това трябва да стане след внимателно обмисляне. По думите му едно е да се мисли за разумна промяна на закона, а друго да се събират политически дивиденти от един или друг случай.
Затова главният прокурор призова политиците да не действат на парче и да не спекулират с гнева на хората.  

"Много ми беше странно да съчетая искания за промени в чл. 12 от НК (за неизбежната отбрана - б.р.) с предишни искания за либерализиране на режима за носене на оръжие и с призив, който още е на сайта на политическа партия, която е част от управляващата коалиция, че свободният човек е въоръженият човек", подчерта Цацаров, цитиран от БНТ.

Няма забавяне в действията на прокуратурата в Пловдив, нито в представянето на информация по случая, каза още той и подкрепи подчинените си, работели по случая. Главният прокурор отново изнъкна, че справедливият гняв на гражданите е бил използван от някои политици съвсем тенденциозно.


АНКЕТА: Да се облекчи ли режимът за носене на огнестрелно оръжие?