Тазгодишният носител на приза все още не е обявен официално.
Наградата се присъжда на венецуелското Национално събрание, контролирано от опозицията, и на политически затворници. Решението е било взето на среща на председателите на политическите групи в ЕП, съобщиха АФП и БТА.

"Тази награда подкрепя борбата на демократичните сили за демократична Венецуела", заяви председателят на групата на АЛДЕ в ЕП Ги Верхофстат. Той призова международната общност да се включи в борбата на венецуелския народ.

Венецуела на прага на гражданска война >>>

Както посочи ЕП в резолюция през април, ситуацията във Венецуела се влошава сериозно по отношение на демокрацията и правата на човека в обстановка на растяща политическа и социална нестабилност.

Демократичната опозиция във Венецуела включва председателя на Националното събрание Хулио Борхес и всички политически затворници, изброени от неправителствената организация "Форо пенал", сред които са Леополдо Лопес, Антонио Ледесма, Даниел Себайос, Йон Гойкоечея, Лорен Салех, Алфредо Рамос и Андреа Гонсалес.

През 2015 г. политическите затворници и опозицията във Венецуела също са били финалисти за наградата "Сахаров".

Миналата година наградата беше дадена на Надя Мурад и Ламия Башар, описали пленничеството си от "Ислямска държава" (ИД). Момичетата са от иракско село, което през лятото на 2014 година е завладяно от ИД.