Министерството на отбраната е заявило, че полковникът е ръководел доставката на хуманитарна помощ за населението в провинция Хама от руския център за помирение на враждуващите страни в Сирия.

На 22 септември под колата му е взривена мина, заложена от ислямистки бунтовници.

"В резултат на това Валери Федянин е получи множество наранявания", се казва в прессъобщение на министерството на отбраната, цитирано от ТАСС.

"Със самолет за спешни случаи с медицинско оборудване, полковникът е транспортиран от Сирия към главната клинична болница на Министерството на отбраната в Москва. Военните лекари дълго се бореха за живота на Валери Федянин, животът му не успя да бъде спасен", се казва в съобщението на руското МО.

Още вчера  източници в социалните мрежи, съобщаваха, че командирът на 61 отделна морската бригада за специални операции  на Северния флот полковник Федянин е починал в болницата, като следствие на  тежките травми, получени  в Сирия.

Полковник Федянин водеше руските морски пехотинци по  време на тазгодишния парад на Победата на 9 май и беше един от лично рапортуващите командващи видовете войски офицери пред президента на Руската Федерация Путин.

Два дни след раняването на полковник Федянин в Сирия,  от огъня на ислямистите в района на Деир Ез Зор почина друг висш руски офицер, генерал-лейтенант Валерий Асапов.