Първанов: Постигнахме “Голям шлем”

stat
17:46  |  18 януари 2008 / Автор Виктор Стефанов /    |  видео
Владимир Путин и Георги Първанов са доволни от подписаните споразумения Владимир Путин и Георги Първанов са доволни от подписаните споразумения
Сн.: БГНЕС
Видео: Посрещнахме Путин, подписваме Южен Поток

Подписаните договори дават възможност за позитивен качествен пробив в отношенията ни. Това каза президентът Георги Първанов на съвместната пресконференция с руския си колега Владимир Путин.
С тези енергийни споразумения България успя да постигне “Голям шлем”*, заяви още Първанов, цитиран от БТА. Президентът посочи, че по някои от тези преговори не беше лесно постигането на договореност, защото всяка една от страните имаше своите принципи и отстояваше своя интерес. Смятам, че постигнахме компромис, който защитава интереса и на двете страни, каза Първанов. По думите му този пакет от енергийни проекти е важна стъпка в политиката на диверсификация на енергийните източници и трасета и реализацията на тези проекти би била важен принос в енергийната сигурност на региона на Балканите, не само на България.
Оценявам високо, че руската страна прие българското предложение за собствеността на частта, минаваща през България по “Южен поток”, каза още Първанов и изрази надежда споразумението да бъде правилно възприето от българската общественост.
Резултатите от състоялите се днес преговори показват, че руско-българските отношения се развиват възходящо по всички ключови насоки, каза на свой ред президентът Владимир Путин. Днес бяха договорени важни проекти и това не би било възможно, ако ние не бяхме сигурни партньори, каза Путин.
Смятаме, че съвместните усилия трябва да бъдат концентрирани върху по-нататъшното развитие на крупни съвместни проекти, заяви руският президент, като отбеляза важността на подписаните документи за АЕЦ "Белене", газопровода "Южен поток" и нефтопровода "Бургас - Александруполис".
По повод "Южен поток" Путин изтъкна, че разширяването и изграждането на нови мощности не означава прекратяването на сътрудничеството с други страни, а дава стабилност и сигурност за европейските страни. За изграждането от Русия на такива газотранспортни мощности има голяма конкуренция между европейските страни, отбеляза още Путин и благодари на всички експерти, работили по документа.
По-късно президентът Първанов се срещна с първия вицепремиер на Русия Дмитрий Медведев. "Ние сме част от един голям успех в двустранните ни отношения, който ще определи бъдещето на отношенията ни за години напред. Сега ще трябва да мислим какво ще правим оттук нататък", каза българският президент Георги Първанов. Дмитрий Медведев каза на свой ред, че значението на безпрецедентното количество документи, подписани днес, не може изцяло да бъде оценено в момента, защото те задават темпа на нашето сътрудничество през следващото десетилетие. Според него ефектът от това ще се наблюдава в България и в Русия, както и в цяла Европа.
По-късно Путин се срещна с председателя на парламента Георги Пирински и с премиера Сергей Станишев (вижте линка долу).
След това Първанов и Путин разгледаха юбилейната изложба в Националния военноисторически музей, посветена на 130-та годишнина от Руско-турската освободителна война. Те се разписаха в книгата за впечатления на музея и получиха като подарък икона на Божията майка, която е копие на икона, подарена от император Александър Втори на княз Александър Батенберг, съобщи БТА. Разглеждането на експозицията беше последното събитие в програмата на руския президент преди отпътуването му от България.
*Голям шлем - термин от бриджа, означаващ пълна победа (13 взятки от 13 възможни). Освен това - постигнати победи от един тенисист в четирите най-големи турнира в света - Уимбълдън, "Ролан Гарос" и откритите първенства на САЩ и Австралия.Последно в


Туристическият бизнес с въпросителни за втори лифт в Банско

Туроператори и представители на туристическия бранш са сериозно притеснени от възможността за изграждане на втори лифт в Банско.