Изказването му идва след информацията на вътрешния министър Веселин Вучков, че автомобилът, който е ползвал Сертов е преминал българо-гръцката граница.

Пенов поясни още, че камерите на граничния пункт са заснели автомобила, но не и човека, който го управлява, предаде БНР.

По-рано днес Веселин Вучков заяви: "С много висока степен на сигурност мога да кажа, че автомобилът на Сертов е напуснал България в посока Гърция – потвърдено е с три технически средства, както и от други източници".

Сертов е в неизвестност от следобеда на 5 декември.

По-рано тази седмица МВР обяви колата, с която е изчезнал бившият шеф на ДАНС. Издирва се лек автомобил с регистрационен номер СА2987РМ.

Според събраната досега информация на службите още същата вечер този автомобил е пресякъл границата с Гърция. След това следите му се губят.

Сертов бе обявен за издирване и от Интерпол на 9 декември, което засили съмненията, че той е напуснал страната.

"Разчитаме на съдействие от съпругата Емилия Сертова, както и на медиите", каза тогава Веселин Вучков. По думите на министъра, Сертов, освен че разполага с много информация, има и рядката способност да я анализира добре, като човек с дълъг стаж в специалните служби. Вучков обаче изрази съмнение, че той би могъл да застраши националната сигурност на България с действията си.