Медийната група "Русия днес" обяви, че прави това за да се бори с "агресивната пропаганда" на Запада и да предостави "алтернативна интерпретация" на световните събития

Новата медия "Спутник" ще разполага с бюра в над 30 държава и ще разпространява новини за местната публика чрез радиостанции, уебсайтове и социални медии.

"Спутник" е преработена версия на секцията с чужди езици на държавната осведомителна агенция РИА "Новости" и радио "Гласът на Русия", които бяха силно променени миналия декември под ръководството на известния водещ Дмитрий Кисельов.

При представянето на "Спутник" пред публика от дипломати и представители на правителството Кисельов заяви, че новият портал ще показва "многоцветен" свят.

"Ние сме против агресивната пропаганда, която сега се предлага в света и води до еднополюсна конструкция на света. Ние смятаме, че това е нереалистично, че то води човечеството към страдание и кръв и че няма да има нищо добро по този път",
каза Кисельов.

Той заяви, че новата компания ще се съсредоточи върху радио и онлайн форматите и ще назначи до 70 души във всеки от "центровете" си в света, включително във всички съветски страни, във Вашингтон, Пекин и много европейски столици.

"Ще даваме алтернативни интерпретации, които определено са търсени в света. Светът е уморен от това една страна да се смята за изключителна и призвана да ръководи", заяви Кисельов, явно имайки предвид САЩ.

Той подчерта, че цялото ежедневно съдържание на четири езика – английски, китайски, арабски и испански, ще надвишава това на Радио Москва, което беше гласът на Кремъл по време на Студената война. 

Миналия декември РИА "Новости" беше разформирована набързо и Кисельов беше поставен начело на новосъздадената "Росия Сегодня".  Докато РИА "Новости" продължава да използва марката на руски език, сайтът й на чужди езици и страниците в социалните мрежи вече препращат към "СпутникНюз

Този ход е свързан с оплакванията на Москва, че световните новинарски медии са предубедени към Русия.

Миналия месец президентът Владимир Путин разкритикува в реч "тоталния контрол върху глобалните медии", който според него прави възможно да се обрисуват нещата в "черно и бяло".