Това, че премиерът идва в централата на пакта толкова скоро, след като зае поста, препотвърждава силната обвързаност на България с алианса и ясно показва последователността в националната политика по отношение на трансатлантическите връзки, каза след срещата Расмусен. 

Благодарим за подкрепата с български войски, за тяхната смелост и професионализъм, добави генералният секретар. В Афганистан, с подкрепата на България, местните сили скоро ще поемат пълна отговорност за собствената си сигурност.
В Казанлък във вторник тържествено беше посрещната 13-та българска рота, участвала в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан /ISAF/ за охрана на вътрешната зона на летище Кандахар. Министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов са наградили с грамоти и предметни награди военнослужещи, проявили висока отговорност и професионализъм при изпълнение на задълженията си по време на мисията.

Българите имат ценен принос и за операцията на НАТО в Косово, където пактът е гарант за сигурността и стабилността вече повече от десетилетие, посочи Расмусен. Той отбеляза, че разговорът му с Райков е засегнал темата как НАТО да поддържа сигурността в настоящите трудни времена. Трябва да направим най-доброто с това, с което разполагаме, като харчим по-умно и като работим съвместно. Това е общо усилие, в което всеки от съюзниците има своята роля, заяви генералният секретар.

Марин Райков каза, че посещението му в Брюксел показва централното място на ЕС и на НАТО в българския политически дневен ред. По-рано през деня Марин Райков се срещна и с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой.
България ще продължи да подкрепя политиката на отворени врати на НАТО и надеждите за членство в пакта на държавите от Западните Балкани, както и на Грузия, отбеляза служебният премиер.

Марин Райков поясни, че все още няма яснота как нашата страна ще участва в бъдещата мисия на НАТО в Афганистан след 2014 г., в която ще бъдат обучавани местните сили за сигурност.
Участието на България в ИСАФ остава непроменено, продължаваме работа в зоните на отговорност в Афганистан, добави обаче той. Засега обмисляме потенциалната възможност да изпратим около 100 души на място, уточни Райков.

България участва в няколко многонационални проекта на НАТО, включително по отношение на наземното разузнаване, в подготовката на екипажи за самолетите С-17 - това са отлични примери за принос към общите усилия при развитието на военните способности, допълни Расмусен. 

Загрижен съм от размера на военните разходи във всяка от страните от пакта, виждаме намаляване на отбранителните бюджети и това е повод за тревога по отношение на целите, които сме си поставили, посочи генералният секретар на пакта. Изпращам послание до всички правителства от алианса, включително и до българското. Самият аз съм политик и ми е ясно, че когато се съкращават бюджети за обществени нужди, за образование и за здравеопазване, тогава е трудно правителствата да влагат в отбранителни способности, в учения, посочи генералният секретар. Насърчавам, все пак, правителствата да се ограничат в бюджетните съкращения, да очертаят границата, а когато икономиката започне да се възстановява, постепенно да започнат да увеличават и военните си разходи, заяви Расмусен.