Установено е, че е палил бюлетина и на предишните избори – за президент. Той е на 54 години, уточниха от МВР. По неофициална информация на БГНЕС това е Чавдар Янев, който е запалил бюлетина в знак на протест срещу липсата на правосъдие.

Чавдар Янев в края на миналата година няколко седмици стоя пред ВСС, също в знак на протест.

Като цяло в страната няма нарушения, които да влияят тежко на изборния процес, няма и тежки криминални престъпления, обстановката в страната е спокойна, заяви Милчо Енев.

В СДВР е постъпила информация за плакат с надпис: "Гласувайте с НЕ на референдума", сезирана е местната администрация. Случаят се изяснява, каза Енев. Съобщено е също, че в района на 137 училище в София има лице, което извършва агитация, но при проверката такова лице не е установено.

Във Враца криминално проявен е казал, че кметът предлагал пари за гласуване и извозва хора до секция, но се оказва, че сигналът е недействителен, както и много други подобни сигнали.

Няма инциденти със служители на МВР, за деня са издадени 267 удостоверения за гласуване, на тел. 112 има приети 77 обаждания във връзка с референдума. На служителите на спешния телефон е направило впечатление, че много граждани са се обадили да питат къде им е секцията и как да гласуват, посочи комисар Енев.

Няма образувани досъдебни производства на територията на цялата страна за престъпления по глава 3 от НК, заяви Емилия Александрова, началник отдел "Разследване".

След получен сигнал от медия, че в кв. "Столипиново" на град Пловдив се провежда агитация на чужд език от автомобил е извършена проверка. Установено е, че става дума за търговска дейност. На търговеца е съставен предупредителен протокол.

Във връзка със сигнал, подаден от Районна прокуратура - Варна, че има незаконна агитация в кв. "Владиславово" и възпрепятстване на гласуването, при проверка от органите на МВР не са установени нарушения.

По получени четири сигнала за нарушаване на конституционни права на гражданите във връзка произвеждането на референдума на територията на СДВР, от извършените проверки е установено, че два са недействителни. За третия сигнал е уведомена местната администрация за вземане на отношение, по компетентност. По информация на ВКП е отказано образуването на досъдебно производство от Районна прокуратура – Ботевград по сигнал на кмета на община Ботевград поради липса на данни за извършено престъпление от общ характер.