Хиляди униформени се включиха в шествието. Те оставиха край финансовото министерство  пица без зеленчуци, визирайки прословутата метафора, използвана от финансовия министър Симеон Дянков през първата година от управлението на ГЕРБ, относно заварения оскъден национален бюджет. Като застанаха през финансовото министерство, го освиркаха.
 
Шефът на полицейския синдикат Валентин Попов заяви, че са написали над 70 писма до премиера от февруари до днес, но на нито едно от тях не са получили отговор, предаде БТА. Два пъти са уведомили и министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов за протеста днес.

С едноминутно мълчание и на колене, в градинката до МВР протестиращите почетоха паметта на свои колеги, загинали при изпълнение на служебния дълг.

Това, което не осъзнават управляващите е, че предстои зима, която по нищо няма да се различава от тази през 1997 година. Това заяви в словото си пред протестиращите полицаи в градинката на храма "Св. Седмочисленици" Борислав Мазнев, зам.-председател на СФСМВР и разследващ полицай от МВР Пловдив. И тогава между "народната" любов и парламента ще застанат служителите на МВР, които с щит и телата си трябва да пазят народните представители от народа, за 300 евро – няма как да стане това. Българският полицай, пожарникар, спасител – хората от народа – ние сме част от народа и ще застанем на страната на народа, каза още Мазнев.

Заместник-председателят на полицейския синдикат (СФСМВР) Борислав Мазнев прочете декларация пред колегите си, адресирана до вътрешния Цветан Цветанов и министъра на финансите Симеон Дянков, в която се отказва от служебно погребение, по смисъла на член 205 от Закона за МВР, наречен от Симеон Дянков привилегия. Полицай Мазнев преотстъпва това право на министрите Цветанов и Дянков. Да си го ползват, както и когато намерят за добре по време на мандата си, посочи той.

Председателят на Синдикалната федерация на митническите служители Стефан Стефанов публично връчи контролния си талон на Валентин Попов - председател на Синдикална федерация на служителите в МВР, и обяви, че ще ходи с колело на работа. По време на речта си той обяви, че подава оставка с думите: "Хвърлям оставката си от тази трибуна. Ако искат – да дойдат да я вземат". "Колеги, вече положението е нетърпимо. Добре, че Дянков го няма, че ще му счупя главата. Ако искате, ме арестувайте", каза още Стефанов, цитиран от "Фокус".

Протестът на полицаи и надзиратели продължава и в понеделник. Те получиха сериозна подкрепа и на международно ниво. В своите писма, международните партньори на СФСМВР пишат на министър Цветанов, че "пренебрегването на проблемите и исканията на най-големия синдикат в министерството на вътрешните работи поставя безопасността и сигурността под сериозно напрежение.

Преди дни вътрешният министър Цветан Цветанов коментира, че реалният процент увеличение на заплатите на служителите в сектор "Сигурност" е 5%, в най-добрия случай 7%. Той каза това по повод искането на полицаите за 25% по-високи възнаграждения. Той определи това като нереалистично, ако искат да запазят заплатите, които получават накуп при пенсиониране.
 
Цветанов призова подчинените си да не протестират, защото това вреди на имиджа на МВР и изтъкна, че в условията на криза ръководството е направило всичко възможно, като например е увеличило порциона им със 100%.

До пряк диалог с Министерството на върешните работи така и не се стигна. Протестът продължава в понеделник в градинката на МВР. Ако претенциите им не бъдат задоволени, синдикатите обещават и други действия, които засега остават в тайна, за да „не развалят изненадата за министър Цветанов”.