Той посочи, че ще има представители на синдикалната организация в София, Враца, Бургас, Бобовдол, Сливен, Пазарджик, Ловеч и Монтана. Иван Петров напомни исканията на надзирателите, които се припокриват с тези на служителите на МВР - за подобряване на условията на труд и увеличаване на заплатите с 25%. Настояваме и за увеличение на т.нар. социални плащания – сумите, отпускани за храна и допълнително заплащане за работа при тежки условия, но на този етап нямаме диалог с Министерството на правосъдието, каза Петров.

По думите му средната заплата на един надзирател е около 700 лева с допълнителните плащания, като новоназначените получават около 550 лева, а тези пред пенсия достигат до 800 лева.

Протест на служителите в МВР, организиран от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) във връзка с исканията им за увеличение на заплатите на служителите в МВР и законодателни промени, ще се състои днес и утре, съобщиха от СФСМВР.

Днес протестиращите ще се срещнат в 16.00 часа в градинката пред МВР, където ще бъде обявено и началото на протестния митинг. Именно оттам, в 16.45 часа, полицаи и надзиратели ще тръгнат на шествие до Министерството на финансите, а в 18.00 часа ще тръгнат обратно към градинката пред МВР, а проявата ще продължи до 21.00 часа.

Утре членовете и симпатизантите на СФСМВР ще се срещнат да протестират отново пред сградата на МВР в 8.20 часа сутринта, а официалният край на двудневния протестен митинг ще бъде обявен в 10.20 часа. Към настоящия момент, СФСМВР е подкрепена от Синдиката на служителите в затворите в България /ССЗБ/, които ще се присъединят днес към протестиращите служители на МВР.

В отворено писмо-декларация те настояват за "действия, гарантиращи повишаване на професионалния и социален статус, доходите и жизненото равнище на държавните служители и работещите по трудови правоотношения в сектор "Сигурност" и призовават "българската държава да приема за свои партньори активните синдикални организации в сектора и да се вслушва в исканията им."

СФСМВР получи сериозна подкрепа и на международно ниво. В своите писма, международните партньори на СФСМВР пишат на министър Цветанов, че "пренебрегването на проблемите и исканията на най-големия синдикат в министерството на вътрешните работи поставя безопасността и сигурността под сериозно напрежение. Силните синдикални и работодателски организации, правото на сдружаване, правото на договаряне на условията на труд и политическата подкрепа са фундаментални условия за социален диалог и са съществена част от ефективното управление."

Преди дни вътрешният министър Цветан Цветанов коментира, че реалният процент увеличение на заплатите на служителите в сектор "Сигурност" е 5%, в най-добрия случай 7%. Той каза това по повод искането на полицаите за 25% по-високи възнаграждения. Той определи това като нереалистично, ако искат да запазят заплатите, които получават накуп при пенсиониране.
 
Цветанов призова подчинените си да не протестират, защото това вреди на имиджа на МВР и изтъкна, че в условията на криза ръководството е направило всичко възможно, като например е увеличило порциона им със 100%.

От финансвото министерство пък съобщиха, че вицепремиерът Симеон Дянков вече е изпратил до МВР, ДАНС и МО, където също искат увеличение на заплатите, писмо, в което е посочено какви са възможностите на държавата. Неофициално се разбра, че той предлага само 12% увеличение, при това с условието да се откажат от 20-те заплати, които получават при пенсиониране. Служителите отказват това. В такъв случай възможното увеличение било около 5 на сто.