Министърът говори в навечерето на планираните на 23 и 24 септември протести на полицаи, които настояват още за подобряване на условията им на труд.

Вчера той призова подчинените си да не протестират, защото това вреди на имиджа на МВР и изтъкна, че в условията на криза ръководството е направило всичко възможно, като например е увеличило порциона им със 100%.

От финансвото министерство пък съобщиха, че вицепремиерът Симеон Дянков вече е изпратил до МВР, ДАНС и МО, където също искат увеличение на заплатите, писмо, в което е посочено какви са възможностите на държавата. Неофициално се разбра, че той предлага само 12% увеличение, при това с условието да се откажат от 20-те заплати, които получават при пенсиониране. Служителите отказват това. В такъв случай възможното увеличение било около 5 на сто.

Днес Цветанов заяви, че би било много добре, ако успеят да ги увеличат със 7%.
В замяна обаче в разговори с Дянков и министъра на отбраната Аню Ангелов говорили, че не е разумно да се вземат социални придобивки като заплатите при пенсия, утвърдени през последните 20 години в обществото, за сметка на увеличение на доходите, предаде "Фокус". Това, според вътрешния министър, не е форма за реформа, а начин за създаване на напрежение.
"Смятам, че трябва да отдадем заслуженото на полицейските служители за това, че те 24 часа са на разположение на обществото и когато един човек изпълнява стриктно своите задължения, той се нуждае от този компенсаторен механизъм”, каза той, цитиран от bTV.

Цветанов все пак подчерта, че трябва да се намери баланс, защото не може която и да е "секторна политика" да бъде изведена като основен приоритет и да създава предпоставки за напрежение сред другите съсловни организации.

Министърът уточни, че вдигането на заплатите ще стане благодарение на вътрешно трансформиране на бюджета и преструктурирането, проведено през последните три години - например съкратени са 3000 щатни бройки.

Въпреки призива на Цветанов да не протестират и обещанията да запази социалните им придобивки, макар и за сметка на минимално увеличение на заплатата, засега синдикалната федерация не смята да отменя протестите.

"Считам, че до края на месеца ще постигнем консенсус и ще има определен процент на увеличаване на възнагражденията на военнослужещите, но какъв ще е той, ще се обсъди в края на месеца при обсъждането на бюджета за следващата година", заяви по-късно военният министър Аню Ангелов, цитиран от БГНЕС. Той уточни, че в резултат от неформалните разговори с Министерство на финансите и лично негови с министър Симеон Дянков е постигнато постепенно сближаване на позициите за заплатите.

Според Ангелов обаче трябва да се прави разлика между привилегия и компенсация. Дянков беше този, коитой нарече получаването на голям брой заплати при пенсиониране привилегия.
"Има само една привилегия, която не е характерна за армията на страните членки на НАТО и ЕС, това е, че военнослужещите, и не само те, имат право да се пенсионират само на основание осигурителен стаж. Всичко останало е компенсация в паричен вид на нарушаване на обикновените условия за служба и труд и компенсиране на доброволния отказ от граждански права, оставайки военнослужещ", подчерта министърът.
Той бе категоричен, че подчинените му няма да се откажат от заплатите си при пенсиониране, защото държавата им е гарантирала това право, когато са постъпили на работа.