За да започне да се реализира проект за инсталиране на седми реактор в АЕЦ "Козлодуй" трябва първо да има решение на Министерски съвет, добави той, цитиран от БТА.
По-рано днес правителството реши да прекрати проекта АЕЦ "Белене". Поръчаният реактор за централата ще отиде като 7-и за АЕЦ "Козлодуй".

По думите на Цочев, трябва да се направят технико-икономически анализ, който обосновава изграждането на такава мощност, както и Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС).
Междувременно трябва да бъдат направени проучвания на площадката, да се лицензира, а след това да се прецени дали ще бъде използван същият проект - на АЕЦ "Белене" - или ще бъде изменен, обясни председателят на АЯР.

Като минимум сегашният проект за АЕЦ "Белене" трябва да бъде съобразен с даденостите на площадката в Козлодуй като хидрология, метеорология, сеизмични дадености, коментира Цочев.
Ако бъдат направени допълнителни промени със замяна на оборудване - например турбини или нещо друго, ще трябва цялостно препроектиране - тоест изработване на нов проект, одобряването му и всичко това до започване на строителството ще отнеме около пет-шест години, добави той.

Според него, трябва да има проект, който се казва АЕЦ "Козлодуй Седми блок" и трябва да бъде съобразен с реалната площадка в АЕЦ "Козлодуй".

"Не може проектът "Белене" да се строи и да се мести на други места. Той трябва да бъде адаптиран за площадката в Козлодуй, тоест трябва да има нов проект", смята експертът.
Този нов проект ще трябва да мине през същата процедура като АЕЦ "Белене" за нотификация по Евратон - това, което беше направено през 2008 г. за АЕЦ "Белене".

Цочев коментира, че това, което ще бъде доставено, е основното оборудване по първи контур за първи блок на АЕЦ "Белене" - реактор, парогенератори, компенсатори на обема и други.
Това оборудване, когато ни бъде доставено от руската страна, може да бъде съхранено, така както някога е било съхранявано оборудването от стария проект за АЕЦ "Белене", каза Цочев. Според него това е технически напълно възможно.