САЩ и Израел се разминават в оценките си относно заплахата, идваща от иранската ядрена програма, и коментарите на Панета подкрепят позицията на администрацията на Барак Обама, че Израел трябва да се въздържи от предприемането на едностранни действия.

„Ако Израел се реши на тези действия, без съмнение те ще имат определено въздействие, но също така смятам за всички е ясно, че ако САЩ предприемат нападение, въздействието ще е далеч по-сериозно”, подчерта Панета.

Преди дни американският министър на отбраната заяви, че Съединените щати ще употребят военна сила срещу Иран, ако не успеят да му попречат с други средства да се сдобие с ядрено оръжие. 

Администрацията на Барак Обама продължава да е на мнението, че трябва да се даде достатъчно време на санкциите срещу Иран и на дипломатическите усилия, преди да се прибягва до бомбардировки.

Президентът на САЩ Барак Обама и израелският премиер Бенямин Нетаняху не са обсъждали на срещата си във Вашингтон тази седмица никаква израелска молба за модерна американска бойна техника, която може да бъде използвана срещу Иран, съобщи Белият дом, предаде БТА.
Израелски представител заяви по-рано, че Израел е помолил САЩ за модерни противобункерни бомби и самолети-цистерни, които да подобрят способността му за удари по подземните ядрени обекти на Иран. 

Става дума за 13 600-килограмовата бомба "Бункер Бъстър", предназначена да достига укрити и под дебело бетоново покритие подземни цели преди да експлодира. Това е "велико оръжие", което може да бъде използвано от силите на САЩ в евентуален сблъсък с Иран, заяви генерал от военновъздушните сили на САЩ, цитиран от Ройтерс, на която се позова "Фокус".
Генерал-лейтенант Хърбърт Карлайл, заместник-началник на персонала за операциите във военновъздушните сили на САЩ, заяви, че масивната бомба е част от арсенала на САЩ, който може да бъде използван за нанасяне на удари срещу държави като Иран, които имат укрепени ядрени съоръжения.