Художествената пластика "Полет", с автор Христо Христов, бе открита днес на площад "Атлантическа солидарност" до Градската художествена галерия във Варна.

Тя е изработена от бронз и представлява стилизирана фигура на момиче, с разперени ръце и развети коси. "За мен днес е щастлив ден, че имам възможност да поставя първата си скулптура в родния си град, за което благодаря на Община Варна в лицето на кмета г-н Иван Портних и на г-жа Антония Йовчева, директор на дирекция "Култура", каза при откриването Христо Христов. По думите му, "Полет" символизира новото начало, изразено чрез динамиката на движението.

Снимка: БТА

"Пластиката "Полет" е още една скулптурна творба, която влиза в колекцията на така наречения "Музей на открито" на площад "Атлантическа солидарност". Скулптурното присъствие в това пространство е поставено през далечната 1985 г. с композициите "Майчинство" на Зиятин Нуриев и "Холокост" на Иван Русев, създадени за националния пленер "Скулптура и декоративна пластика на открито", заяви при откриването Антония Йовчева. Тя допълни, че след дълги години прекъсване, Община Варна е възобновила инициативата за създаване на скулптурна галерия под небето. "Така през 2014 г. бе монтирана скулптурата "Икар" на Альоша Кафеджийски, а през 2015 г. - "Началото" на Живко Дончев. Двете творби, изработени от бронз, се вписват хармонично в архитектурната среда", каза тя.

На същия площад се намира и паметник, посветен на жертвите на комунизма, който днес бе почетен от много граждани на Варна.