Опасният грип залости една трета от народа вкъщи и напълни болниците само за броени дни, съобщава в. "Стандарт".
Вирусът удари предимно децата. Хиляди малчугани от пеленачета до тийнейджъри потърсиха спешна помощ в Деня на независимостта. Новият вирус покосява стомашно-чревния тракт.
Първите симптоми на "Черно море", както семейните лекари в столицата го кръстиха, са отпадналост, температура около 37-38 градуса и гадене. 3-4 часа след последното приемане на храна болните започват да повръщат. Гаденето стига от 8 до 10 пъти за 12 часа. След това идва и разстройство. Ако човек не се окопити след първите 12 часа, може да стигне и до болница. Лечението там е само едно - системи с глюкоза и противовъзпалителни препарати. Ако и това не помага, се включват инжекции с деган, препарат против повръщане.
По данни на големите клиники у нас "Черно море" е разболяло хиляди деца за 72 часа. Вирусът е силно заразен и се предава по въздушно-капков път. Затова и често заедно с хлапетата боледуват и близките им. При тях обаче вирусът се изкарва доста по-тежко - висока температура и силни болки в мускулите. Заради голямата опасност от зараза личните лекари препоръчват противовъзпалителни препарати за повишаване на имунитета. Според джипитата в столицата само няколко препарата действат на вируса.
Лечението на "Черно море" излиза средно около 100 лева. Освен задължителните лекарства има и други препарати за деца, които трябва да се приемат при захранването, след като вирусът отмине. Най-препоръчваният от лекарите е хуманата. Тя се понася добре от децата и помага на хлапетата отново да започнат да се хранят. Според медиците в болниците, ако вирусът не утихне, до месец е възможно да премине в грипна епидемия.
Бацилът има хиляди мутанти и поразява горните и долните дихателни пътища. От тях най-застрашени са хората с понижена имунна защита, обясни проф. Богдан Петрунов, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Освен децата често се разболяват и пенсионерите с хронични заболявания, коментира семейна лекарка Елена Станчева. Заразата може да се "лепне" чрез кихане, кашляне, целувка или хапване с прибор на болен.
Грипните вируси, които се разпространяват в момента, не са тези, които ще върлуват през зимата, прогнозират експертите. Според тях не бива да се нагнетява паника около типичните за есента вируси, защото хората се отдръпват от противогрипните имунизации, в които са залегнали три щама.
Според експертите на Световната здравна организация тазгодишната грипна епидемия най-вероятно ще бъде причинена от вируса "Брисбейн". Очаква се да се вихри още един братовчед на "Брисбейн" - вирусът "Фролида".