Това стана ясно, след като вчера преди обяд бе проведена първата част на конкурса, съобщава в. "Народно дело".
Припомняме, че инициатор на програмата беше лидерът на БСП-Варна и шеф на Общинския съвет Борислав Гуцанов. Идеята получи национален отзвук и дори министърът на здравеопазването Евгени Желев се заинтригува от варненската инициатива.
За изпълнител на конкурса се надпреварваха три варненски центъра - „Олимед", клиниката на д-р Иван Козовски и тази към „Майчин дом". По време на конкурса се оказа, че известният д-р Козовски отпада по бюрократични причини, а другият център бил без утвърдена акредитация за дейността. Паралелно с това „Олимед" предложила най-ниска цена на услугата - 1840 лв. В нея се включва процедурата по ин витро, както и хормоналните изследвания, които принципно се плащат отделно.
„Успеваемостта в клиниката ни е 35%", посочи самата Маргарита Монастирска. Тя коментира, че още след гласуването на общинската програма, според която всяка одобрена бездетна двойка има право на един безплатен опит в рамките на 5000 лв., „Олимед" е съставила списък от над 50 семейства, които отговарят на критериите. Сред тях най-много са жените, прехвърлили 35 г. По време на конкурса е присъствал и зам.-кметът доц. Христо Бозов, който заявил, че здравната комисия към Общинския съвет отблизо ще следи работата на медицинския център. Съветниците дори ще настояват постигане на по-висок процент успеваемост от обещания.
Пред стои да бъде избрана фармацевтичната фирма, която ще осигурява нужните за процедурата медикаменти. Засега конкурсът се отлага, тъй като в лекарствения списък има пропуски.