В отсъствието на главния прокурор и с протест под прозорците си, Висшият съдебен съвет обсъжда писмото на Съюза на съдиите с искане съдебните кадровици да установят налице ли са данни за откриване на процедура за предсрочно прекратяване на правомощията на Иван Гешев, съобщи БНР.

Острата дискусия продължава вече над два часа и половина. В сградата обаче е само Боян Магдалинчев и журналисти. Всички кадровици са онлайн.

Самият главен прокурор напусна заседанието, след като се определи за "защитник на изоставените от държавата". Имаше и спорове дали да се обсъжда оставката на Гешев и дали той да присъства.

"Тези изоставени от държавата хора да получат защита от държавата, каквато заслужават и която са заслужили по време на дългите години, които са работили", заяви главният прокурор.

Поканата на Съюза на съдиите за подобен анализ е мотивирана с публични изявлен.ия на обвинител №1, свързани със съдебната система и с конкретни дела, с двоен стандарт при разгласяване на доказателства по конкретни дела и показността на конкретни акции.

"Коментари с елементи на съждения, по-скоро с политически нюанси" нарече констатациите в писмото на Съюза на съдиите в България главният прокурор и обясни, че може да отговори на всички въпроси, но нямало да го направи, за да не участва в противопоставянето между прокурори и съдии. И след като петнадесетина минути аргументираше неучастието си в дебата, обърна специално внимание на една от критиките - избирателните срещи с пострадали от престъпления и акцентирането- чрез лично присъствие, върху битовата преспъпност.

"Бих препоръчал на тези хора, които са написали това нещо, да отидат да видят дядото как изглеждаше, след като двама човека го бяха пребили и му бяха взели пенсията. Тогава може би щяха да ме питат с някакво леко чувство на срам от това, което са написали, а може би няма да отидат, въпрос на морални темели“, допълни Гешев.

"А дали главният прокурор знае как изглеждаха пребитите младежи зад колоните на Министерски съвет? Дали той се срещна с тях и с десетките други хора, които, например, са пострадали и не попадат в неговото обкръжение за битова престъпност", репликира Атанаска Дишева, един от отявлените му критици.

Дискусията продължава като доминират изказванията в защита на Иван Гешев. 

Адвокатите от Пловдив пък обявиха, че ако днес не се стигне до предсрочното освобождаване, ще обсъдят дали да започнат стачни действия.