Не твърдя, че прокуратурата е безгрешна, но твърдя, че не е виновна за всички проблеми в тази държава, каза Иван Гешев, който представи пред депутатите Доклада за дейността на прокуратурата по прилагането на закона в периода януари - август 2020 г. 

В президентството не са влизали тежко въоръжени хора, отбеляза той. Българският главен прокурор, още по-малко българската прокуратура, няма да позволят да бъдат въвлечени в явно развиващата се вече предизборна кампания, заяви Иван Гешев.

Народното събрание прие Доклад за дейността на Прокуратурата със 117 гласа "за", 61 бяха "против" и един въздържал се.

Подкрепен бе с гласовете на ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля".

"Против" гласуваха 60 от народните представители на "БСП за България" и един независим народен представител.

В изказването си от трибуната, което продължи близо час, Гешев изнесе и данни по конкретни дела и разследвания от обществен интерес, за които е бил питан на правна комисия. Сред тях са досъдебните производства срещу лице, укриващо се в Дубай, разследването срещу секратар и съветник на президента, случая с бившия министър на околната среда и водите, проверката за имот на премиера Борисов в Барселона, снимките и аудиозаписите, свързвани с министър-председателя.

Нямаме притеснение да представим своите доклади пред Народното събрание, напротив - имаме желание за постоянен диалог, както с НС, така и с отделните комисии, заяви Гешев. Трайно се подобрява работата на прокуратурата, броят на върнатите дела трайно намалява, за първите осем месеца е 2,9 процента от всички върнати дела, а оправданите лица са 1,9 процента, посочи той. Гешев отчете, че на петмесечна база е налице спад в кражбите с 22 процента и драстичен спад в телефонните измами.

Както и при вчерашното заседание на правната комисия, главният прокурор отново насочи своето внимание в посока на справяне с битовата престъпност. "Хората споделят, че това е най-важният за тях проблем. В резултат на дейността на прокуратурата, в партньорство със службите и МВР, са проведени 307 специализирани полицейски операции на територията на 441 населени места, в 27 области. Разкрити са 497 престъпления и са задържани 941 лица. Образувани са над 500 досъдебни производства", заяви Иван Гешев. Кражбите на коли също са намалели с 13%.

Премиерът Бойко Борисов е дал обяснения по случая с къщата в Барселона, заяви главният прокурор при представянето на отчета за дейността му пред Народното събрание.

"Има активна комуникация с партньорските служби в Кралство Испания. След контакт с българския наблюдаващ прокурор, няколко месеца нямаме обратна информация. Предстои приключване на ревизии на различни търговски дружества, свързани с този казус, и снемане на обяснения на още няколко души", каза още Гешев, като уточни, че това не е проблем, за да бъде приключена преписката.

Той посочи още, че премиерът е дал обяснение и по проверката във връзка със записите и снимките от спалнята на Борисов.

Гешев поясни, че е възложено на столичната полиция да направи експертни справки, поискани са обяснения от шефа на НСО, възложени са експертизи за автентичността на снимките, които до момента не са изготвени.

Относно обвиняемия бизнесмен Васил Божков, който продължава да се намира в Дубай, той подчерта, че едва 212 антики от хилядите, които той притежава в колекцията си, са регистрирани. Колекцията ще бъде обект на съдебно-археологична експертиза от чужди експерти.

 Оказа се, че преобладаваща част от разследванията са срещу по-голямата партия в управляващата коалиция, коментира той и посочи разследванията срещу кметове и случая с министъра на околната среда и водите и негов заместник-министър.

Водят се множество разследвания срещу държавни служители от Агенция "Митници", МВР, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", каза Гешев и отчете, че окончателно осъдени са 25 лица, като нанесените щети за бюджета на България и на други европейски държави е 8 млн. лева. Образувани бяха за първи път от 1989 г. производства за шпионаж, посочи още главният прокурор. Замразени са около 3 млрд. лева след уведомления на прокуратурата до КПКОНПИ, преди двата емблематични случая, единият от които на лице, укриващо се в Дубай, посочи Гешев.

Главният прокурор спомена за законодателно предложение на укриващия се в Дубай, което се съдържа в доказателства, събрани чрез специални разузнавателни средства, за да станело ясно откъде идват част от атаките към прокуратурата. "Като го направим фигурант като президента, точно какво ще ни вреди Гешев", цитира той и посочи, че ще наблюдава дали това законодателно предложение ще бъде развито и кои ще бъдат вносителите. Главният прокурор добави, че по второ досъдебно производство, касаещо същото лице, предмет на разследване са убийствата на Йордан Динов, на Манол Велев и опит за убийството на Алексей Петров.

Гешев информира, че се извършва проверка за случаи на полицейско насилие на протестите, но и над 50 сигнала за хулигански действия. "Българската прокуратура ще разследва всеки, който е нарушил закона, независимо дали е полицай или протестиращ, дали е социално слаб или е милиардер, дали е министър или дребен чиновник в президентството", заяви той.

По казусите с ОМО "Илинден" и парите по т.нар. ромска интеграция работят конкретни прокурори съвместно с ДАНС, каза главният прокурор Иван Гешев в отговор на въпрос на ВМРО. 

За ОМО "Илинден", т.нар. ромска интеграция принципният ми отговор е, че по тези случаи работят конкретни прокурори съвместно с ДАНС, те са от компетентност на специализираната прокуратура и ако има престъпления, ще бъдат повдигнати съответните обвинения, увери обвинител номер едно.

Той подчерта, че няма притеснения, по думите му, за мита за безконтролния главен прокурор, за всякакви видове контрол спрямо фигурата на първия обвинител. Темата за недосегаемостта има политически контекст, подчерта Гешев. Ако прецените, променете Конституцията, закрийте прокуратурата като цяло, предложи той и увери, че изпълнява закона.

Вероятността главен прокурор да извърши престъпление е колкото депутат да извърши престъпление при работата си, коментира още той.

От една страна се казва, че българският главен прокурор е всесилен и всемогъщ, от друга страна се иска в реално време да контролирам всички разследвания, променете Закона за съдебната власт и върнете старото положение, при което прокуратурата беше централизирана, каза Иван Гешев.

Той предложи на депутатите да му изготвят списък от запитвания по конкретни дела, а той ще отправи питания към наблюдаващите прокурори дали може или не да отговори.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, заяви, че левицата няма да подкрепи доклада за дейността на главния прокурор, защото освен много статистика, не са получили никакви конкретни отговори.