Прокуратурата няма отношение към темата за нова Конституция и свикване на Велико Народно събрание. Това обяви главният прокурор Иван Гешев пред NOVA в първи коментар по темата. По думите му тези въпроси били в полето на политиците.

Той обаче обяви, че прокуратурата е готова да изготви становище, ако това е необходимо.

"Това е политическия дневен ред. За мен са важни въпросите за българските граждани, а те са - ще се решат ли проблемите с убийствата на пътя от дрогирани и пияни шофьори, както и много други въпроси, които българската прокуратура е поставила пред Народното събрание и законодателната власт. Ако поискат становище от прокуратурата, ще дадем своето становище", заяви Гешев.

Той отговори на Отровното трио - адвокат Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и Велислав Минеков, които преди няколко дни внесоха в в Министерски съвет и прокуратурата питане по Закона за достъп до обществена информация внесоха дали Гешев живее в държавната резиденция "Бояна" и по силата на каква нормативна уредба е разрешено това. Те попитаха още: "Имал ли е друг главен прокурор с подобна привилегия? Извършен ли е ремонт на Дом № 5 и на каква стойност? Проведен ли е търг за ремонта и ако да - кой го е спечелил? Охраняван ли е Иван Гешев от служители на Бюрото за защита на свидетели на територия, която се охранява от Националната служба за охрана? От бюджета на прокуратурата ли е платен ремонт на Дом № 5?".

"Аз живея в държавен имот по препоръка на всички български служби за сигурност. Казвам - всички български служби за сигурност, включително и НСО, като семейството ми плаща наем на пазарни цени и мисля, че това е достатъчно. Под този храст няма да излезе заек", каза Гешев. 

Той коментира и стартиралата мащабна проверка на сделките от приватизацията по време на прехода и определи като фалшива новина, че ще се посегне на частни бизнеси. 

"Тук се развива поредната пропагандна кампания или както е модерно да се казва фейк нюз. А тя е в посока, че едва ли не проверяваме работещи предприятия, работници, работещи бизнеси, собственици на работещи предприятия - това не е вярно", обясни Гешев.

До момента от ДАНС към Върховната касационна прокуратура са постъпили материали за 28 сделки. И предстои да бъдат образувани досъдебни производства при установени нарушения.

"Ние проверяваме крадливи български политици и държавни служители, които са нарушили преди доста време служебните си задължения и са приватизирали, откраднали незаконно държавна собственост. Това е поредната фалшива новина, с която се опитват да плашат нормалния бизнес. В България частната собственост е неприкосновена", каза още главният прокурор.