Апелативният съд увеличи присъдата на шофьор, причинил смъртта на трима души край Мъглиж преди две години, от 6 на 7 години и 4 месеца лишаване от свобода, съобщиха от Съдебната палата в Пловдив.

Той първо е признат от Старозагорския окръжен съд за виновен в причиняване на катастрофа, при която други трима души са били тежко ранени.

На 2 юни 2016 г. А. К. си купил кола "Опел Вектра" за 600 лева. По този повод вечерта се почерпил с приятел, след което се отправили към Мъглиж. Въпреки че няма свидетелство за правоуправление, шофирал със 130 км/час при максимално допустима скорост 90 км/ч. Освен това седнал зад волана след употреба на голямо количество алкохол. Кръвната му проба показала концентрация от 1.68 промила.

Преди града подсъдимият минавал покрай бензиностанция. Оттам излязъл "Фолксваген Голф", управляван също от неправоспособен водач и между двата автомобила последвал удар.

Окръжен съд - Стара Загора е разгледал делото със съкратено съдебно следствие като подсъдимият е признал вината си и фактите от обвинителния акт. Според Пловдивския апелативен съд обаче наказанието на първата инстанция не отговаря на изключително високата степен на обществена опасност на престъплението и на високата степен на обществена опасност на самия извършител. Въпреки че вече бил осъждан, продължавал да управлява автомобил без книжка. 

Освен това А.К. е осъден да изтърпи и предишна условна присъда от 6 месеца лишаване от свобода, тъй като е направил катастрофата в изпитателния срок по друга присъда.

Решението на Апелативния съд подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.