Окръжният съд в Кърджали върна за втори път шофьорската книжка на Лютви Местан, като отмени постановлението на прокуратурата, с което временно бе отнето свидетелството за управление на моторно-превозно средство на лидера на ДОСТ. 

Местан е обвиняем за тежката катастрофа, станала на 14 април т.г. на главния път Кърджали-ГКПП "Маказа", при която загина 6-месечно момиченце, а родителите му и по-голямото му братче бяха ранени. Няколко часа след инцидента лидерът на ДОСТ беше задържан от полицията и му беше повдигнато обвинение за причиняване на смърт при непредпазливост.

След инцидента прокуратурата отне шофьорската книжка на Местан, но два дни по-късно окръжните магистрати в Кърджали му я върнаха, като отмениха мярката на държавното обвинение с аргумента, че лидерът на ДОСТ не е обществено опасен. От прокуратурата обаче отново отнеха свидетелството му за управление на МПС, като обявиха, че политикът не е бил изряден шофьор - от 2013 г. до момента той имал издадени едно наказателно постановление, един акт и 13 фиша - всичките за превишена скорост. 

След поредното обжалване, Окръжният съд в Кърджали за втори път отмени постановлението на Окръжната прокуратура. Според магистратите разследваното деяние не се отличавало с по-висока от типичната за този тип престъпления обществена опасност. Съдът е определил мярката, наложена от прокуратурата като "необоснована" и "незаконосъобразна". 

Настоящето решение на магистратите е окончателно и не подлежи на обжалване.