Укрива се виновен човек, а аз не съм такъв. Аз няма да поема чужд грях или чужда вина за тази смърт. Това каза политикът Лютви Местан пред bTV седмици след катастрофата с негово участие, при която загина 6-месечно бебе.

"Видях кола с огромна скорост пред себе си. Тръгвам плавно и навлизам в дясното платно. Неговото платно вече е абсолютно свободно, могат да се разминават две коли. Нямам никакво обяснение защо пресичайки непрекъсната линия, пресичайки остров, той навлиза в моето платно. Вместо да продължи в неговото дясно платно, влезе в моето. Инстинктивно забих спирачки и последва жесток удар", коментира Местан момента на катастрофата. Той показа и снимки, които според него доказват, че ударът е челен. Лявата страна на неговия автомобил била непокътната.

"Естествено е, че тази травма няма да отмине никога. Ако има зрители, които продължават да виждам мен виновника за причинената смърт на 6-месечното бебе, аз не им се сърдя. Това убеждение е насадено у тях с редица фалшиви новини, с една тенденциозна интерпретация на фактите", каза още Местан.

"Аз заставам пред вас със спокойна съвест, разбира се, продължавайки да изпитвам дълбоко страдание за малкото бебе. Не се чувствам виновен. Аз няма да поема чужд грях или чужда вина за тази трагична смърт", каза още той.

"Платих 10 000 лева гаранция, въпреки че можех и да не я платя. Избрах да платя тази гаранция, за да не давам основания на прокуратурата да продължи да продуцира фалшиви новини. В момента мога да напускам страната. Притесненията, че бих се укрил, не са основателни", каза той.

"На мен не ми е представено дори минимално доказателство за вината ми. Не съм извършил нарушение на закона за движение по пътищата", заяви Местан.

Той коментира и изнесените от говорителя на прокуратурата Румяна Арнаудова данни за негови стари нарушения и глоби като "квалифицирана клевета".

Политикът показа въпросните фишове от 2013 година и посочи, че те са съставени на автомобили, които тогава са били собственост на ДПС и са управлявани от тогавашния организационен секретар Мустафа Крадайъ или негов шофьор. Според него обвиненията са атака срещу него заради предстоящите избори за Европейски парламент.

Местан за пореден път каза, че ще заведе дело за клевета срещу прокуратурата. Той призова главния прокурор да разпореди проверка и каза, че очаква да се отмени постановлението за отнемането на книжката му.

Според Местан бащата на бебето е бил известен на полицията с безразсъдното си каране. Той не можел да гледа кадрите от катастрофата, защото ставало въпрос за "откровен камикадзе". Местан извади данни, че мъжът често бил засичан да кара с висока скорост, дори и в населени места.