Строителството на сградата "Златен век" в столичния кв. "Лозенец" продължава, след като Административният съд в София прие установителен иск за валидността на разрешението за строеж, съобщиха от компанията инвеститор "Артекс". Така заповедта на ДНСК за спиране на строежа е стопирана.

Съдебното решение е от 25 юни. Според съда представените доказателства установяват "вероятната основателност" на предявения от "Артекс" иск, а последващо евентуално незаконосъобразно спиране на строежа би причинило "значителни и трудно поправими вреди за дружеството".

Решението на съда може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Върховния административен съд.

Миналата седмица от "Артекс" съобщиха, че са сезирали Административния съд, който да определи до кога е валидно разрешителното за строеж на небостъргача. От компанията твърдят, че разрешението им е валидно до ноември 2022 г. и че фирмата има право да реализира строежа във вида и обема, съгласно това разрешение.  От ДНСК обаче останаха на позиция, че разрешителното е изтекло на 11 януари 2020 г.

Това доведе до серия от протести на служители от "Артекс" пред МРРБ срещу спирането на строителството от ДНСК. Заповедта на надзора обаче не спря строителството на обекта, като от фирмата посочиха  аргумента, че не е изтекъл 7-дневния срок, преди да бъде издадена заповед за спиране на строежа.