Спираме строежа на "Златен век" поради изтекло разрешение за строеж. Това съобщи началникът на ДНСК Влади Калинов на пресконференция в МРРБ.

Разрешението за строеж е изтекло още през януари 2020 година. След тази дата е издигнат още един етаж без валидни документи. "Артекс" претендира, че разрешението им за строеж има валидност до 2022 г. Текстът в закона обаче говори нещо съвсем различно, обясни Калинов.

По думите му, през годините "Артекс" е получавала подкрепата на държавата чрез промени в законодателсното в полза на строителната фирма. Столичната община също е подкрепяла "Артекс", каза Влади Калинов. Той допълни, че становището на ДНСК е категорично и ясно.

Според решението на строителния контрол всичко, което е строено след януари 2020 г., е незаконно. Арх. Калинов поясни, че в случая строителят трябва да разруши един етаж от грубия строеж, защото той е построен, след като разрешителното е изтекло.

Преди повече от месец Върховният административен съд окончателно отмени акта на ДНСК, с който строителството на сградата бе спряно. Тази сутрин пък служители на строителната компания "Артекс Инженеринг" излязоха на протест пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

Те обясниха, че протестират, защото искат да завършат сградата, както и "cтaбилнa и прeдcкaзуeмa бизнec cрeдa, ocнoвaнa нa принципитe нa прaвoвaтa държaвa". 

От компанията се заканиха да заведат дело срещу държавата в Страсбург за пропуснати ползи и насрочиха нов протест за утре, този път пред ДНСК.