Сградата "Златен век" винаги е била замислена за висока. Дали ще бъде с презаверката, която е от 2012 г., или с друга презаверка, тази сграда ще я има. Това каза пред bTV арх. Пламен Мирянов, управител на компанията "Артекс" по повод казуса със спирането на строежа на небостъргача от ДНСК заради изтекло през 2020 г. разрешително за строеж.

"Златен век" със сигурност има разрешително за строеж, съдът се произнесе и то е до 2022 г. най-малко. Има и други правни становища, които твърдят дори, че е до 2028 г. Две години сме в съда и по всички принципи, това време трябва да се приспадне", обясни гледната си точка за казуса архитектът.

И посочи, че от компанията са готови да намалят размера на сградата от 34 на 31 етажа. 

"Това, което се случи е лош знак към всички инвеститори за едно безпардонно нарушаване на принципите на правовата държава, защото е издаден неправомерен акт за спиране на строежа", смята арх. Мирянов.

От 2007 г. е разрешението за строеж за 5 години. Подновено е през 2012 г. През февруари 2017 г. са публикувани промените в Закона за устройство на територията. Съгласно тях срокът за завършване на строителството е 10 години от откриването на строителната площадка. Тогава имаме акт, чието съдържание се пренарежда от новата правна норма. ДНСК изчислява от датата на откриване на презаверката, което е нонсенс, обясни адвокатката на компанията Милена Гайдарска.

"Никога не сме участвали в обществени поръчки, за да сме зависими от политическо влияние. Тази сграда винаги е била замислена за висока. Още през 1996 г. главният архитект на София постановява такова градоустройство. Няма друг развой на събитията, тази сграда ще я има", категоричен беше и арх. Мирянов.