Прокуратурата отговори на обвиненията на лидера на БСП Корнелия Нинова, която заяви, че държавното обвинение се включва във вътрешнопартийната опозиция.

Прокурор Георги Иванов, който е наблюдаващият прокурор по преписката, цитирана по-рано днес от Корнелия Нинова, излезе с обяснения по темата. Той обяви, че преписката му е разпределена на случаен принцип и е образувана е по жалба на Кирил Добрев срещу Корнелия Нинова и други членове на БСП. Към своята жалба Добрев е приложил и решение на ВКС, с което е отменено неговото изключване от БСП.

"След като се запознах с твърденията на г-н Кирил Добрев и решението на ВКС, сметнах, че към настоящия момент не са изяснени всички относими факти и поради тази причина следва да бъде извършена проверка по реда на Закона за съдебната власт. Започнах извършването на лична проверка, като в качеството на наблюдаващ прокурор изпратих писмо до БСП, адресирано до г-жа Корнелия Нинова, с което изисках да ми бъдат предоставени заверени копия, стенограма и запис от документи, свързани с проведено общо събрание на НС на БСП. Призовах в сградата на Софийска районна прокуратура за снемане на писмени сведения Корнелия Нинова и други двама членове на БСП. Уверявам ви, че такива действия от страна на прокуратурата не са прецедент. Такива са нашите правомощия, съгласно Закона за съдебната власт и по този начин се действа във връзка с постъпващите стотици сигнали в Прокуратурата на РБ", каза наблюдаващият прокурор.

Иванов заяви, че законите в страната са еднакви за всички и трябва да се спазват от всички български граждани и призова политиците да се въздържат от политическо говорене, като не използват темата за прокуратурата за тяснопартийни цели.

Той зададе следния въпрос: "Ако жалбата беше от Корнелия Нинова срещу Кирил Добрев, означаваше ли, че Добрев не бива да бъде призоваван в прокуратурата за снемане на писмени сведения?", попита реторично той и призова да не се използва прокуратурата за тяснопартийни цели.

"Това не има дава правото да говорят по начин, който да накърнява доброто име на съдебната власт. Недопустими са политически изказвания, които разпространяват манипулативни твърдения и представят българската прокуратура по начин, който не отговаря на обективната действителност. Това затруднява нашата ежедневна работа", каза Иванов.

Той увери, че прокурорите спазват Конституцията и законите и се подчиняват единствено на тях и събраните доказателства. Заяви, че изказването на Корнеля Нинова е единствено политическо и недопустимо.

По-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова съобщи, че е получила призовка да се яви в прокуратурата и да предостави документи от заседание на Националния съвет на партията.

От документа, предоставен на медиите, става ясно, че в следствието е постъпила жалба от Кирил Добрев, част от вътрешнопартийната опозиция на социалистите. Добрев бе изключен от партията през декември 2021 г., но през юли т.г. съдът отмени това решение.

Не позволили на Кирил Добрев да гласува на последния пленум на БСП

Самият Кирил Добрев обясни пред журналисти, че е подал жалба в прокуратурата, защото са му позволили да присъства, но не и да гласува на последния пленум на БСП. Аз съм член на БСП, аз съм член на Националния съвет и някой ми пречи да изпълнявам своите функции като такъв, посочи той.

Кирил Добрев обясни, че след като е бил изключен от БСП, съдът е открил нарушения и го е върнал като член на Националния съвет на партията. На последното заседание на Националния съвет първо, нямал есемес да присъства, второ, не фигурирал и в списъка, по думите му, по нареждане на организационния секретар Борислав Гуцанов. Георги Свиленски обяснил, че причината е техническа. "Тогава се включи г-жа Алексова и обясни на микрофона, че всъщност законите в страната не важат в БСП. И г-жа Нинова ме помоли, че мога да остана така като гражданин на заседанието на Националния съвет, но да не участвам в гласуването. Единственото нещо, което остава на човек, на който са му нарушени правата, е да подаде жалба в полиция и в прокуратура", коментира Кирил Добрев.

Според него Нинова се опитва да отклони вниманието от актуалните въпроси като това да обясни на своите партийни членове и симпатизанти "защо само за една година успя да загуби 800 хиляди гласа, защо превърна една силна партия, претендираща за властта, в петоразрядна политическа сила". Според него Нинова трябва да обясни и защо е избрала за председател на предизборния щаб "човек, който занули БСП във Варна".

По думите последната седмица това ръководство е подало ново заявление да бъде заличен като член на Националния съвет на партията, с което желаят да не участва в заседанието в събота. Вместо да се занимават да печелят гласове, те подават нови жалби, коментира Добрев. Докато дишам, ще бъда част от БСП и никой не е в състояние да ми забрани да участвам в работата, заяви той.

Относно обвинения, че вътрешната опозиция в БСП не е помагала в кампанията, Кирил Добрев каза, че е участвал във всички срещи в квартал Нови Искър, лепил плакати на г-жа Нинова и раздавал брошури и листовки.