Софийска градска прокуратура опроверга думите на служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, че нейни служители са възпрепятствали задържането на двама служители на МВР във връзка със случая "Димитър Любенов".

Ето какво гласи съобщението на прокуратурата:

"Във връзка с направено по-рано днес, 04.10.2022 г., изявление на служебния вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, относно действия на магистрати при Софийска градска прокуратура (СГП), изразяваме следното становище:

Изказванията на министъра не отговарят на истината и фактите по делото и не кореспондират с предвидените изисквания в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за министерството на вътрешните работи (ЗМВР).

Съгласно закона, регламентиращ действията на служителите на МВР, а именно чл. 72 от ЗМВР, единствено и само органите на полицията могат да задържат лица, за които има данни, че са извършили престъпление. Тези задължения са извън правомощията на прокуратура.

Чл. 64 ал. 2 от НПК регламентира действията на прокурора по задържане на лица, като той може да постанови задържане само и единствено до 72 часа на обвиняемо лице и то с една единствена цел - то да бъде доведено пред съда, който да прецени дали да вземе мярка за неотклонение "задържане под стража".

Към привличане на дадено лице в качеството на обвиняем, съгласно чл. 219 от НПК, се пристъпва след като се съберат достатъчно доказателства за съпричастността му към извършване на престъпление от общ характер. В случая такива не са били налице, тъй като образуваното досъдебно производство е в самото си начало.

По-рано днес, 04.10.2022 г., Софийска градска прокуратура даде подробности по случая.

Продължава извършването на действия по разследването", гласи съобщението.

Преди това на брифинг министър Демерджиев съобщи, че полицаите, за които бе обявено, че са замесени в катастрофата със загинал французин на Околовръстния път в София, са се движили по маршрута на поршето на Димитър Любенов и дори са били свидетели на трагичния инцидент. Той съобщи още, че прокуратурата е забранила двамата служители на МВР да бъдат задържани.