Върховният касационен съд (ВКС) отмени решение на Софийския градски съд и отказа вписване на промени по партидата на БСП - заличаване на Калоян Паргов и Кирил Добрев като членове на Националния съвет на партията. Решението е публикувано на сайта на съда.

Решението е окончателно.

В Решение № 100 от днес, 27 юли 2022 г., Върховният касационен съд отмени отстраняването на Калоян Паргов от Националния съвет на БСП, се казва в съобщението. В него се посочва, че ВКС мотивира решението си с това, че налагането на мярката не е взето валидно от оправомощения за това орган - Националният съвет.

В края на миналата година Националният съвет на БСП изключи Кирил Добрев от партията. През февруари т.г. Националният съвет на БСП наложи на Калоян Паргов наказание - временно отнемане на правата за заемане на партийни длъжности, членство в органите на партията и право да се кандидатира за такива в срок от една година.

След като новината стана публично достояние, самият Добрев написа във Фейсбук: "Не съм пропускал Бузлуджа като партиен член вече 25 години. Доволен съм, че отново като партиен член ще бъда там".

Социалистът беше изключен от БСП на 29 декември 2021 г. с решение на Националния съвет. Това се случи преди Конгреса на партията през януари тази година, на който Добрев щеше да се изправи срещу Корнелия Нинова в битката за лидерския пост.

Тогава той написа в социалните мрежи: "Четвърто поколение съм социалист по сърце, не по партийни решения и никой не може да ми извади членството от сърцето. Оставам лоялен на моята единствена партия - БСП. Останалото няма значение".

Калоян Паргов също коментира решението на съда.

"Справедливостта винаги възтържествува. Понякога отнема време, минава през няколко съдебни инстанции, но побеждава. Пет месеца трябваха, за да стане ясно, че апаратът на Корнелия Нинова ме наказа в нарушение на Устава на БСП и неправомерно. Върховенството на закона е неприкосновено! Ще продължа да работя честно и отговорно като член на Националния съвет на моята партия. Аз съм част от общност на съмишленици с кауза от 131 години и се гордея с това. Ще се видим на Бузлуджа!", заяви Паргов във фейсбук пост.