Секретарят на президента Пламен Узунов и началникът на НСО Красимир Станчев са призовани да се явят в следствието заради иззет мобилен телефон, който не може да бъде отключен.

Телефонът е предаден на разследващите и е бил в автомобил от кортежа на Румен Радев.

Това става ясно от съобщение на Специализираната прокуратура във връзка с разследването за търговия с влияние към бизнесмена Пламен Бобоков и публикуваните чатове със секретаря на президента.

Иззети са три мобилни устройства от Пламен Узунов.

При изследването на един от телефоните е установено наличие на регистър с обаждания, списък с контакти, електронни писма от пощенска кутия, кратки текстови съобщения, изображения, видео и аудио файлове, документи и други потребителски данни.

Било е извършено и възстановяване на изтрити записи.

При изследване на втория телефон е установено, че заключващият код не съвпада с този, който Узунов е предоставил.

В заключението на експертизата се сочи, че правилният код се състои от минимум четири символа, като поне един тях е буква.

Изследван е и трети мобилен телефон, чрез протокол за доброволно предаване.

В хода на изследването са били извършени няколко опита с различни кабели и зарядни устройства, с цел да бъде заредена батерията на телефона и той да бъде включен, като същите са били неуспешни.

Огледът на устройството показва, че то е отваряно и са развивани винтовете в долната му част. Установено е още, че по него са извършвани манипулации и опити да бъдат сменени части.

В хода на изследването вещото лице е отстранило причинената повреда на телефона и същият е приведен в активен режим. Установено е още, че устройството има код за заключване. Предоставеният на водещия разследването от ползвателя на телефона Пламен Узунов код с четири нули не съвпада с действителния.

Заключението на експертната справка сочи, че правилният код се състои от шест цифри.

Поради тези причини Пламен Узунов е извикан в следствието - във връзка с установените манипулации по мобилния телефон и предвид факта, че същият се е намирал в автомобил от кортежа на президента, е донесен на по-късен етап от шофьор на Пламен Узунов, който го предоставя с протокол за доброволно предаване.

В Специализирана прокуратура е призован да се яви и директорът на НСО, съобщават от прокуратурата.