Специализирана прокуратура възложи на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) да се извърши "детайлен и задълбочен анализ на данните от изготвената компютърно-техническа експертиза на мобилни устройства", ползвани от обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков.

Тези действия са част от досъдебно производство за престъпно сдружения за търговия с влияние, което изяснява отношенията на един от най-големите предприемачи у нас със секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов. Този път обаче от съобщението на държавното обвинение става ясно, че в разговорите е участвал и бивш съветник на външния министър Екатерина Захариева, който сега е посланик на България в Алжир - Румен Петров. От оповестени предишни разговори стана ясно, че бизнесменът го е препоръчал за дипломатическия пост. 

Ето какво се казва в официалното съобщение на пресцентъра на Върховна касационна прокуратура, която днес разпространи нови скрийншотове на чат между Бобоков и Узунов, пак свързани с решението на ВАС за либийския танкер и дипломатически назначения:

"От експертизата е видно, че в периода 2018-2020 г. на П.Б. е предоставяна информация от потребители MVR-Rumen Petrov (най-вероятно става дума за неправилно изписване на МВнР - б.р.) и Prezident-Pl. Uzunov. Същата вероятно им е станала известна в качеството им, съответно на съветник по въпросите на Близкия изток и Северна Африка на заместник-министър-председателя и министър на външните работи (до 18 декември 2018 г.) и на секретар по правните въпроси и антикорупция на президента.

На 04.08.2018 г. П.Б. изпраща до Prezident-Pl. Uzunov текстово съобщение със съдържание: "Румен Петров - Алжир".

По същото време чрез мобилно приложение П.Б. започва активно да комуникира с MVR-Rumen Petrov, от когото получава множество сведения, включително файлове и снимки на документи. От своя страна П.Б. препраща част от получената информация към Prezident-Pl. Uzunov. Материали и документи, съдържащи сведения с външнополитически характер, П.Б. получава и от Prezident-Pl. Uzunov.

В тази връзка и след разрешение на наблюдаващите прокурори, Специализирана прокуратура оповестява част от доказателствата, съдържащи се в компютърно-техническата експертиза на мобилно устройство, ползвано от П.Б.

На 20.08.2018 г. MVR-Rumen Petrov изпраща на П.Б. съобщение с текст "оценка" и прикачен текстови файл, съдържащ информация за фирми и предприетите дейс Други твия към онзи момент по казуса с танкера "Бадр".

Румен Петров

Снимка: Външно министерство

На 29.09.2018 г. MVR-Rumen Petrov изпраща на П.Б. под формата на снимки определение на Върховен касационен съд от 29.01.2018 г., свързано с казуса с танкера "Бадр".

Снимка: Върховна касационна прокуратура

Минути по-късно снимките на определението са препратени от П.Б. на Prezident-Pl. Uzunov.

Същия ден MVR-Rumen Petrov изпраща на П.Б. текстови съобщения със следното съдържание:

"Според един мой приятел, много печен адвокат, който погледна развитието на делото във ВАС - шансовете за положителен изход на делото в полза на либийците са много ниски, тъй като ВАС също ще гледа само процедурата без да изследва първопричината (фалшивия ипотечен договор). Според него адвокатите на либийците е трябвало да атакуват това основание (ипотечния договор) в отделно наказателно дело в криминалния съд" и "Имам основание да му вярвам, защото той е много печен адвокат".

Снимка: Върховна касационна прокуратура

В отговор на горното П.Б. посочва: "ще видим".

На 07.01.2019 г. Prezident-Pl. Uzunov изпраща на П.Б. две снимки на паметна бележка за проведена на 03.01.2019 г. среща на Н. Милков, секретар по външната политика на президента, със С. Елтрики, временно управляващ посолството на Държавата Либия в София.

Снимка: Върховна касационна прокуратура

В последващо съобщение до П.Б. Prezident-Pl. Uzunov посочва: "Току запознах и него."

От своя страна в 14.49 ч. П.Б. изпраща до Prezident-Pl. Uzunov снимка на вербална нота, която посолството на Държавата Либия е изпратила до Министерството на вътрешните работи. Снимката с вербалната нота П.Б. получава две минути по-рано от MVR-Rumen Petrov.

По-късно П.Б. препраща на Prezident-Pl. Uzunov снимка и на друга нота от Посолството на Държавата Либия, този път до Министерството на външните работи, която също му е предоставена от MVR-Rumen Petrov. От своя страна Prezident-Pl. Uzunov изпраща на П.Б. вербална нота от посолството на Държавата Либия и до президента на Република България.

В последващата комуникация П.Б. се обръща към Prezident-Pl. Uzunov със следния текст: "Ако прецениш че мога да звънна на началника, дай знак?".

Половин час по-късно П.Б. изпраща на Prezident-Pl. Uzunov снимки на "CV-то на либийския пратеник". На 09.01.2019 г. Prezident-Pl. Uzunov изпраща на П.Б. снимка на визитна картичка, от която е видно, че същата е на "либийския пратеник".

Снимка: Върховна касационна прокуратура

Установено е още, че П.Б. продължава активното обсъждане на казуса "Бадр" с MVR-Rumen Petrov и Prezident-Pl. Uzunov в следващите месеци. С MVR-Rumen Petrov П.Б. обсъжда и други въпроси, свързани с дейността на Министерство на външните работи.

На 06.06.2019 г. П.Б. изпраща на MVR-Rumen Petrov съобщение, в което посочва: "Привет Румба!Да напомня, че чакам предложение за Абуджа!!!!".

Снимка: Върховна касационна прокуратура

На 19.06.2019 г. П.Б. изпраща на "Prezident-Pl. Uzunov" файл със следното наименование:

"CV BG_Joro_Iliev_Kiradjiev", с уточнението, че това е "моето предложение за Абуджа (Нигерия)!".

На 19.12.2019 г. П.Б. и MVR-Rumen Petrov обсъждат и позиция на министъра на външните работи на Република България, която е изразена в социалната мрежа Twitter, както и "лостовете за въздействие".

Снимка: Върховна касационна прокуратура

Всички скрийношотове можете да видите в галерията...

Въпреки всички тези разкрития към прокуротурата, до момента на никого от замесените не е повдигнато обвинение. Пламен Узунов отказа да подаде оставка, а държавният глава не е свалил доверието си от него.