Върховният касационен съд постанови окончателните присъди от 10 и 11 години затвор за двамата гимназисти Николай Василев и Деян Цветанов, които нападнаха и убиха таксиметров шофьор, за да го ограбят.

Жестокото престъпление бе извършено на 14 март 2017 г. Тогава Деян и Николай са едва 17-годишни. Учениците се качили таксито на 60-годишния Валери С. в Русе, като са пожелали да бъдат откарани до близкото село Николово. Там те са нанесли повече от 10 прободни рани с нож в тялото на шофьора. След това взели портмонето му, в което имало документи и около 60 лева.

На следващата сутрин младежите бяха задържани, а по-късно стана ясно, че по време на убийството са били под въздействието на алкохол и голямо количество психотропни вещества.

По време на разпитите Деян и Николай направиха пълни самопризнания, а през 2018 г. Окръжният съд в Русе даде 11 години затвор на Василев и девет години на Цветанов. Тъй като двамата бяха непълнолетни, максималната присъда, която е предвидена в закона е 12 години "лишаване от свобода".

След протест от прокуратурата Апелативният съд във Велико Търново увеличи размера на наказанието на Деян с една година и потвърди присъдата в останалите й части.

Със свое решение от 24 април т.г. Върховният касационен съд потвърди акта на втората съдебна инстанция.

Присъдите са окончателни, а младежите трябва да изплатят солидарно 150 000 лева на вдовицата на Валери, а на сина му - 100 000 лева.