Двамата са обвинени за грабеж на мъжко портмоне, с намиращите се в него документи, парична сума в размер на 60 лева и лек автомобил “Шкода Фабиа“, на обща стойност около 5100 лева, както и за последвалото убийство на 60-годишния таксиметров шофьор от Русе.

Николай и Деян са се качили в таксито в крайдунавския град, като са пожелали да бъдат откарани до близкото село Николово. Там те са нанесли повече от 10 прободни рани с нож в тялото на шофьора.

Трупът бе открит вчера рано сутринта на улица без изход в селото на около 40-50 метра от автомобила. Пристигналият на място екип на "Спешна помощ" само е констатирал смъртта на 60-годишния мъж.

Николай и Деян са задържани рано тази сутрин в домовете им в Русе. Учениците са направили пълни самопризнания и  са съдействали на полицейските служители за разкриване на престъплението, съобщиха от държавното обвинение.

Окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев обаче не съобщи как двете момчета са се прибрали обратно в града след убийството. Той допълни, че единият задържан е ученик в професионалната гимназия по транспорт в Русе, а другият - в СУ "Възраждане". Двамата са известни и с други престъпления.

Единият е познат на органите на реда за извършен в съучастие преди три години грабеж на пари от малолетен, а другият - за кражби. Двамата са ученици в индивидуален план на обучение. Единият е повтарял клас няколко години. Не са постоянни в посещение на училище и във взимането на изпити.

След предявяване на обвиненията, Николай и Деян са задържани за срок от 72 часа и ще бъде поискано от съда вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

За престъплението, в което са обвинени, в закона е предвидено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 до 10 години, тъй като извършителите са непълнолетни.

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Русе действията по разследването продължават, извършват се разпити на свидетели и са назначени експертизи.

Пред bTV братът на задържания Деян - Станимир Цветанов каза, че не знае в каква компания се движи той. Но допълни, че от началото на учебната година 17-годишният Деян е преминал на самостоятелна форма на обучение, защото искал да има свободно време.

"Имаше един момент, от който стана по-различен", лаконично заяви Станимир.