Великотърновският апелативен съд увеличи с година наказанието на един от младежите, обвинени в грабеж, придружен с убийството на таксиметров шофьор от русенското село Николово, съобщиха от съда във Велико Търново.

Престъплението бе извършено на 14 март 2017 г., а на 26 ноември миналата година Окръжният съд в Русе даде 11 години затвор на Николай В. и девет години на Деян Ц. за това, че като непълнолетни - на по 17 години, двамата в съучастие са извършили грабеж, придружен с убийството на 60-годишния таксиметров шофьор Валери С. Те трябва да заплатят солидарно на сина на убития мъж 100 000 лева, а на съпругата му - 150 000 лева.

Делото в Апелативния съд е образувано след протест на Окръжната прокуратура в Русе и жалба от адвоката на Деян Ц.

Съдебният състав е оставил без уважение изложените в жалбата на защитата възражения, като според магистратите определеното от Окръжния съд в Русе наказание по отношение на Деян Ц. се явява дори леко занижено и следва да бъде увеличено от девет на 10 години затвор при строг режим.

Според съда искането на прокуратурата за увеличаване на наказанието на подсъдимия на 11 години лишаване от свобода е неоснователно, тъй като това би означавало да не бъде отчетен по-ниският интензитет на неговото участие в деянието спрямо Николай В.

Решението на Великотърновския апелативен съд подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.