Десетки граждани, представители на синдикатите в МВР и близки на осъдените полицаи по делото "Чората", се събраха пред църквата "Света Неделя" в столицата на протест под мотото "Полицаите не са убийци", предаде БНР.

Повечето от протестиращите бяха облечени с бели фланелки с надпис "Българските полицаи не са убийци". Те искат възобновяване на делото "Чората". Събират подписи за петиция, която ще бъде внесена до президента с молба 5-имата осъдени полицаи да бъдат помилвани.

На 20 април Върховният касационен съд окончателно присъди по 7 г. затвор за петимата полицаи, обвинени за смъртта на Ангел Димитров - Чората.

В края на месец май главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане до Върховния касационен съд за възобновяване на наказателното дело, по което бяха осъдени петимата полицаи за убийство.

Преди 14 години, късно вечерта, Чората беше арестуван по време на акция "Респект", разпоредена от тогавашния министър на вътрешните работи Румен Петков. Мъжът умира. По-късно става ясно, че смъртта му е настъпила за 6 минути.

Протест под наслов „Полицаите не са убийци“ се проведе на площад „Света Неделя“ в столицата

Снимка: БТА

Така полицаите се превръщат в обвиняеми, като последователно са оправдавани и осъждани. Европейският съд за правата на човека в Страсбург дори прие, че страната ни е нарушила правото на справедлив процес и я осъди да плати 50 000 евро на семейството на починалия.