Четирима трафиканти на хора бяха осъдени на доживотен затвор с окончателното решение на унгарски съд заради смъртта на 71 мигранти, чиито разлагащи се тела бяха открити в камион, изоставен на автомагистрала в Австрия преди четири години, предаде БТА.

Афганистанец - лидер на групата и трима български съучастници, бяха признати за виновни в организиран трафик на хора и непредумишлено убийство. Те отказали да спрат хладилния камион и да отворят вратите, за да влезе въздух, въпреки молбите на хората, натъпкани вътре.


Припомняме, че трагедията се разигра през август
2015 г. в хладилен камион в Унгария. Трафикантите натоварили мигрантите в Сърбия, близо до границата с Унгария, в хладилен камион и не реагирали на виковете им за помощ, когато започнали да се задушават на унгарска територия. Афганистанският ръководител на престъпната група Самсур Лаху, на когото докладвали какво се случва, наредил на подчинените си да не спират, да не отварят камиона и ако хората в него умрат, да изоставят превозното средство в гора в Германия.

Първоначално унгарски съд даде на тримата българи и афганистанеца по 25 години затвор, защото са станали причина 71 мъже, жени и деца да се задушат в хладилен камион и са изоставили превозното средство с труповете на мигрантите край австрийска магистрала.

Още на първа инстанция прокурор Габор Шмид поиска доживотни присъди без право на замяна за трима от подсъдимите - 31-годишният афганистанец Самсур Лаху, тартор на групата, един от помощниците му и шофьорът на камиона - и двамата българи. Доживотен затвор беше поискан и за трети българин от групата. От приложените експертизи по делото става ясно, че хората били натъпкани в помещение от 14 кв. метра с по-малко от 30 кубични метра въздух за дишане.

Три часа след началото на пътуването в камиона едва ли е имало живи хора, обявиха вещите лица по делото. Към този момент камионът още е бил в Унгария. Затова, макар жертвите да са открити в Австрия, съдебният процес се проведе в Унгария. Според други доказателства близо пет часа са агонизирали бежанците в камиона.

Камионът тръгва на 26 август 2015 в 4,15 часа от Унгария към Австрия. Натоварен е с 96 души - за всеки има по-малко от половин квадратен метър. Вратите са затворени херметически. Тъй като тежестта на хората пречи на карането, каналджиите свалят 25 души и ги връщат в гората. Продължават със 71 - бежанци от Сирия, Ирак и Афганистан. 4 от тях са деца, 8 жени. 40 минути след тръгването хората започват да викат за помощ.

В 9,50 преминават границата с Австрия. Към този момент всички отзад са мъртви. Шофьорите виждат това и зарязват колата с труповете на магистралата. Малко по-късно я открива полиция.

Самият Самсур Лаху попада в Унгария като бежанец през 2013 г. Започва да използва създадените контакти по време на бягството си за организиране на трафик на бежанци. За шофьори наема сърби и българи. Работи с хора с прякорите Амин, Кайрото, Доктора.

Превел е само през 2015 година най-малко 1200 души и е спечелил 300 000 евро.