Българин бе осъден в Унгария на 4 години и 8 месеца затвор за трафик на хора във връзка със смъртта на 71 мигранти в багажника на камион през август 2015 година, съобщи унгарската агенция МТИ, цитирана от Ройтерс и БТА.

Нелегалните мигранти, сред които 8 жени и 4 деца, се задушиха в камиона и бяха открити мъртви край автомагистрала в Австрия близо до Парндорф. Трагедията сe в разгара на бежанската криза по това време и потресе Европа.

Запис на телефонен разговор възстановява последните часове от фаталното пътуване. От него става ясно, че шофьорът и останалите трима обвиняеми съзнателно не са помогнали на задушаващите се мигранти.

Името на 39-годишния българин не се съобщава, каквато е практиката на унгарските съдилища. Макар да не е пряко замесен в случая в Парндорф, той е осъден за наемането на двама от главните обвиняеми по делото като трафиканти на хора. Така той е станал съучастник на организиран трафик на хора, примамвайки най-малко шестима трафиканти, посочва МТИ.

Присъдата е окончателна, защото нито прокурорите, нито подсъдимите са я протестирали.

Ройтерс припомня, че миналата година същият съд осъди още трима българи и афганистанец на 25 г. затвор по същото дело, но техните присъди не са окончателни, защото още се очаква да бъдат обжалвани.

Загиналите мигранти бяха сред стотиците хиляди от огромната миграционна вълна от Близкия изток, Азия и Африка през Балканите към Западна Европа през 2015 г., добавя Ройтерс.