Антикорупционната комисия внася искове за отнемане на незаконно придобито имущество за близо 2 млн.лв.

От КПКОНПИ информират, че това са искове за отнемане на 18 недвижими имота за 526 356. 24 лв. и 16 превозни средства за 73 200 лв.

Три от исковите молби са срещу Александър Арабаджиев, обвинен от прокуратурата за участие в организирана престъпна група за производство и разпространение на цигари без бандерол.

Тогава бяха арестувани 13 души -украинци, които са работили във фабриката, и 4-ма българи. Един от тях беше Александър Арабаджиев, но съдът го пусна без мярка за неотклонение за разлика от останалите. Братовчед му Антон Арабаджиев и Ивайло Костурски, и двамата от Пловдив, бяха обявени за издирване.

Само 5 месеца след като ГДБОП и прокуратурата влязоха във фабриката в с. Труд, работниците и четирима българи се признаха за виновни и сключиха споразумения с прокуратурата. Чужденците бяха осъдени условно. Българските участници - Красимир Венков, Стоян Байданов, Градимир Даков и Калоян Берберов, получиха по 1 г. затвор и вече са на свобода.

По случая с фабриката от с. Труд наскоро тръгна и друго съдебно дело срещу трима души -Александър Арабаджиев, Антон Арабаджиев и Ивайло Костурски. И тримата са обвинени за участие в ръководството на престъпна група, действала от началото на 2019-а до 4 юли с.г., но никой не е посочен като лидер. Не се признават за виновни, както са направили заловените в началото работници, стана ясно на заседанието по делото срещу тях преди 2 седмици. Тогава бяха разпитани няколко свидетели по случая с разбитата фабрика - собственикът на имота, наемателят и осъдените работници. Всички бяха категорични, че не познават тримата подсъдими.

Оказва се, че халето, в което е работила манифактурата, е на архитекта Николай Богданов, който е син на бизнесмена Петко Богданов. Двамата разказаха пред съда, че са купили парцела на имота и са построили халето с инвестиционна цел. Когато станало готово, го дали под наем на фирма на 48-годишния Красимир Венков. Сключили договор през април 2019 г., 3 месеца преди фабриката в имота им да бъде разбита. Не получили нито лев от наем, защото настоявали парите да се превеждат по банков път, а Венков очаквал транш от чужбина. Богданови нямали представа какво се върши в имота им.

Друг иск е срещу Ангел Ангелов и е на стойност 432 441.67 лв. Претенцията към него е и за 8 недвижими имота и 4 моторни превозни средства. Ангелов е с обвинение от прокуратурата за това, че в периода 2014 - 2019 г. извършвал лихварска дейност.