11 души от арестуваните при акцията за разбиването на фабриката за нелегални цигари край пловдивското село Труд остават в ареста, реши Специализираният наказателен съд. Седем от оставените в ареста са чужди граждани.

Прокуратурата поиска всички арестувани 12 души - четирима българи, седем украинци и един молдовец, да останат за постоянно под стража.

Четирима заподозрени все още се издирват.

В четвъртък край Пловдив бе разбита най-голямата фабрика за фалшиви цигари в Южна Европа. Разследващите изчислили, че вредата за бюджета от тази фабрика е за милиони - по 15-20 млн. лева месечно. На място беше намерена продукция за 2 млн. лева.

Произвежданите две марки цигари в разбитата в село Труд фабрика заемат 11 процента от незаконния пазар у нас. Оригиналът на една от фалшифицираните марки е от Босна и Херцеговина, а другата е на световна американска компания ("Мурати" на "Филип Морис").

На арестуваните 12 души бяха повдигнати обвинения за участие в престъпна група за незаконно разпространяване на акцизни стоки.

"Лицата, които са работници и физически се намират във фабриката, не са български граждани. Това е още една предпазна мярка", каза Калин Литов от ГДБОП, цитиран от БНР.