Окръжният съд в Пловдив призна за виновна и осъди на 9 години затвор при първоначален строг режим 68-годишната Веска Хаджиева, която на 13 януари м.г. уби 73-годишния си съпруг Костадин в семейната къща в пловдивското село Труд. След като чу присъдата си, жената се разплака неудържимо в съдебната зала, съобщи Plovdiv24.bg.

Веска и съпругът й Костадин били във влошени отношения от много години. Те живеели в една къща, но на различни етажи и с отделни домакинства. На 13 януари 2019 г. по обяд, жената попитала на висок глас съпруга си дали знае къде се намират ключовете й, тъй като не можела да си ги намери. Той отговорил, че не ги е виждал и я посъветвал да си ги търси сама.

По-късно в къщата пристигнали гости на 73-годишния Костадин - негови съседи и приятели. На тях той им казал, че на другия ден щял да ходи в болница в Пловдив, за да си прави медицински изследвания. Няколко часа по-късно те си тръгнали. След това пенсионерът влязъл във външната баня, за да се изкъпе. Съпругата му обаче го последвала и попитала отново къде са й ключовете. Между двамата възникнал скандал, при който 73-годишният мъж грабнал дървен налъм и посегнал да я удари. Веска вдигнала ръката си, за да се предпази. В този момент Костадин изпуснал налъма, който счупил огледалото. Частите от него наранили краката му.

Съпрузите били много ядосани. Словесният им спор прераснал в боричкане, при което двамата паднали на пода в банята. 68-годишната съпруга успяла да хване мъжа си за врата с двете ръце, започнала да го стиска силно, докато в един момент той престанал да диша. С хавлиена кърпа жената забърсала банята, поставила я в найлонова торба и изхвърлила в контейнера за смет, заедно с налъмите.

На следващия ден, обвиняемата отишла на работа, като не споделила с никога за случилото се. Същия ден приятели на Костадин го потърсили в дома му и го открили мъртъв в банята. Те подали сигнал в полицията.

По делото е изготвена съдебномедицинска експертиза, според която причината за смъртта на мъжа е механична асфиксия от притискане на шията.

"Въпреки, че подсъдимата е била ударена, въпреки системния тормоз, смъртта на сина й, тя е можела да действа по друг начин и да не се стигне до фаталния край. Имаме данни, че тя се е опитвала да прикрие следите си, бършейки кръвта с кърпи от пода. Има основание, че са налице всички признаци за умишлено убийство", заяви прокурорът по делото и поиска 15 години затвор. 

В пледоарията си адвокатът на Хаджиева Орлин Търновалийски пък се обърна към магистратите с думите: "Ако дадете тази 15-годишна присъда, искана от прокурора, то вие ще присъдите некролог. Това е еквивалентно на смъртна присъда". 

Решението на окръжните магистрати не е окончателно и подлежи на обжалване и протест в законовия 15-дневен срок.