Окръжната прокуратура в Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу 68-годишната Веска Хаджиева, която на 13 януари т.г. уби 73-годишния си съпруг Костадин в семейната къща в пловдивското село Труд, съобщиха от държавното обвинение.

Пенсионерката е обвинена в умишлено убийство, а по закон предвиденото наказание е от 10 до 20 години затвор.

Веска и съпругът й Костадин били във влошени отношения от много години. Те живеели в една къща, но на различни етажи и с отделни домакинства. На 13 януари по обяд, жената попитала на висок глас съпруга си дали знае къде се намират ключовете й, тъй като не можела да си ги намери. Той отговорил, че не ги е виждал и я посъветвал да си ги търси сама.

По-късно в къщата пристигнали гости на 73-годишния Костадин - негови съседи и приятели. На тях той им казал, че на другия ден щял да ходи в болница в Пловдив, за да си прави медицински изследвания. Няколко часа по-късно те си тръгнали. След това пенсионерът влязъл във външната баня, за да се изкъпе. Съпругата му обаче го последвала и попитала отново къде са й ключовете. Между двамата възникнал скандал, при който 73-годишният мъж грабнал дървен налъм и посегнал да я удари. Веска вдигнала ръката си, за да се предпази. В този момент Костадин изпуснал налъма, който счупил огледалото. Частите от него наранили краката му.

Съпрузите били много ядосани. Словесният им спор прераснал в боричкане, при което двамата паднали на пода в банята. 68-годишната съпруга успяла да хване мъжа си за врата с двете ръце, започнала да го стиска силно, докато в един момент той престанал да диша. С хавлиена кърпа жената забърсала банята, поставила я в найлонова торба и изхвърлила в контейнера за смет, заедно с налъмите.

На следващия ден, обвиняемата отишла на работа, като не споделила с никога за случилото се. Същия ден приятели на Костадин го потърсили в дома му и го открили мъртъв в банята. Те подали сигнал в полицията.

По делото е изготвена съдебномедицинска експертиза, според която причината за смъртта на мъжа е механична асфиксия от притискане на шията.

68-годишната пенсионерка е с взета мярка за неотклонение „задържане под стажа“. Тя ще остане в ареста до началото на делото.