Окръжният съд в Русе даде ход на делото за смъртта на 5-годишната Марая. Момиченцето беше блъснато от камион в русенския квартал "Долапите" на 12 ноември миналата година.

Въпреки че първоначално сочеше обратното, 76-годишният Петко Славов се призна днес за виновен, затова че е причинил смъртта на 5-годишната Марая, блъскайки я с камиона си на 12 ноември миналата година. Затова и делото премина по съкратената процедура, предаде БНТ.

Снимка: БТА

Двете страни изложиха аргументите си, а като частен обвинител беще конституиран и бащата на детето Мирослав Асенов. Окръжната прокуратура поиска 4 години и 6 месеца затвор за обвиняемия, които с оглед на съкратената процедура се намаляват на 3 години. Частното обвинение настоя за по-висока присъда, а защитата на Петко Славов отчете, че той заслужава само условно наказание. Окръжният съд ще прочете присъдата си утре сутринта.

Трагедията, при която загина 5-годишно момиченце, стана на ул. "Бяла Черква". Малката Марая пресичала улицата, когато шофьорът я блъска с камиона "ГАЗ-53" при маневра завой. Шофьорът първо избяга от местопрестъплението, но по описание на камиона от очевидци по-късно беше задържан. В обвинението срещу Петко Славов са включени три нарушения на правилата за движение по пътищата, довели до смъртния резултат, както и бягство от местопроизшествието. Мъжът вече е бил осъждан за причинена смърт на пътя. Имал е присъда и за причиняване на средна телесна повреда на дете, което блъснал. По делото бяха  извършени множество експертизи, разпитани  25 свидетели и са ангажирани седем експерти.