Подкрепа за придвижването на Македония към евроатлантическата интеграция дадоха депутатите и от мнозинството, и от опозицията, както и депутатите от албанския блок в следобедната част от работата на комисията по конституционни въпроси в парламента, съобщава вестник "Слободен печат". Мнозинството призова да се подкрепи процесът в парламента, а опозицията, посочвайки, че процесът е неконституционен, заяви, че решението е в единството и консенсуса, който ще се черпи от резолюцията, която бе подкрепена в парламента през 2008 г., пише вестникът.

Ако и ВМРО-ДПМНЕ е "за", хайде да приемем решенията. Получаваме държава, призната от всички. Имаме призната идентичност, отговори македонският премиер Заев на реплика на ВМРО-ДПМНЕ.

На вчерашното заседание на парламентарната комисия по конституционните въпроси във връзка с предложението на правителството за ревизия на конституцията, произлизаща от споразумението от Преспа, както управляващите, така и опозиционните партии изразиха подкрепа за интеграцията на Македония в евроатлантическите организации, отбелязват скопските медии.

На заседанието премиерът Зоран Заев изтъкнал, че депутатите трябва да вземат под внимание волята на над 600 000 граждани, които са гласували на референдума за името.

Заев изразил увереност, че парламентарната процедура за конституционните поправки, произлизащи от споразумението от Преспа, ще бъде успешна.

Депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Илия Димовски разкритикувал управляващата СДСМ за това, че не е включила опозицията в преговорния процес за името.

"Такова стратегическо споразумение не може да живее без подкрепата на двете основни опозиционни партии", заявил Димовски.