Гръцкият бизнесмен и собственик на футболния отбор ПАОК Иван Савидис изглежда е бил във фокуса на усилията на Русия да повлияе на референдума в Македония за името, твърди The New York Times. Целта на Кремъл е била да осуети влизането на Скопие в НАТО и Европейския съюз.

От години Иван Савидис е човекът на Кремъл в Гърция, твърди американското издание, цитирано от "Фокус". Гръцкоруският милиардер, който е бивш депутат в руската Дума и е собственик на ПАОК, се движи безпроблемно между спортните светове на двете страни. Той има пръст във всичко в Солун, където живее и е добре известен играч в често раздирания от скандали свят на гръцките и руските олигарси, коментира изданието. Всичко това го прави интересен за американските разузнавателни агенции.

Официални лица от САЩ казват, че са засекли комуникации през юни, показващи, че Савидис работи за руските интереси за подкопаване на споразумението между Гърция и Македония, което би проправило пътя за присъединяване на Македония към НАТО, пише NYTimes, като припомня, че Гърция отдавна се противопоставя на влизането на Скопие в Алианса, а Москва, която гледа на разширяването на НАТО като на смъртоносна заплаха на своята граница, е била решена да предотврати успеха на референдума за името.

За да си отмъстят, от американците предприеха необичайно агресивен ход, продължава вестникът: те предадоха информацията на лявото гръцко правителство на Алексис Ципрас и то отговори, като изгони двама руски дипломати от Атина и обяви за персона нон грата още двама.  Това все още прави американските разузнавачи и дипломати щастливи, добавят от изданието.

Независимо, че референдумът в Македония не даде ясни резултати, може би още тази седмица, македонският парламент трябва да реши дали иска да се присъедини към НАТО, а американците смятат, че разкриването на Савидис и изгонването на дипломатите е рядка победа и частичен реванш за руските дезинформационни кампании в САЩ и Европа, завършва статията.