Организацията беше разбита от испанската полиция, уточняват агенциите. Жертви на престъпниците били "много млади" жени, живеещи в голяма бедност, съобщи полицията, без да уточни за каква възраст става дума.

Жените били превозвани незаконно до Европа, преминавайки през Нигер, Либия и Италия. Трафикантите ги карали да преминат през Средиземно море със нестабилни съдове, с риск за живота им.

Две от тях били спасени след обръщането на лодка, при което останалите пътници се удавили.

В Европа мрежата, ръководена от три жени от нигерийски произход, превозвала новопристигналите до Испания със самолет, давайки им паспортите на други нигерийки, пребиваващи законно в страната. След това те подавали молба за убежище, за да не бъдат експулсирани.

В този момент престъпната мрежа им съобщавала, че дължат 40 000 евро за пътуването и ги принуждавала да проституират, за да се издължат.

Жертвите били подлагани на вуду ритуали и ги заплашвали, че ако не се подчиняват, те и семействата им ще бъдат сполетени от ужасни неща.

Младите жени били принуждавани да работят по 14 часа на ден на улиците на градовете Билбао и Бенидорм, независимо от времето и здравословното им състояние.

Организацията спечелила значителни суми от експлоатацията им. Парите били изпрани и реинвестирани в докарването на нови жертви.

Седем от жертвите били спасени от полицията. Арестувани са девет членове на мрежата.

По данни на Международната организация по миграцията, обявени на 28 декември м. г., над 360 000 бежанци са достигнали Европа по море през 2016 г. и над 4900 са загинали при опита да преминат морето.