Земетресение с магнитуд 4,4 бе регистрирано днес сутринта в Тиренско море край южното крайбрежие на Италия, съобщи Националният институт по геофизика и вулканология на Италия (INGV).

Трусът е станал в 6.31 ч. тази сутрин, а епицентърът му е бил в морето, на дълбочина 11 километра, край град Скалеа на западния бряг на Калабрия.

Земетресението е изплашило много местни жители, които бързо са напуснали домовете си от страх. Седем минути по-късно в района е последвал нов трус с магнитуд 2,5 по Рихтер.

Според властите на Калабрия, няма жертви и щети.

"Трусът беше усетен от населението, но няма данни за ранени хора и пострадали обекти", съобщи италианската агенция за гражданска защита.

Сеизмичната активност в Южна Италия не спира.

На 7 октомври специалистите на INGV регистрираха земетресение с магнитуд 4,0 в района на Катандзаро в Калабрия. Тогава местните власти разпоредиха евакуация на училищата, защото трусът предизвика голяма тревога сред населението.

Точно преди седмица земетресение с магнитуд 3,3 разтърси сицилианската провинция Катания близо до вулкана Етна, който възобнови дейността си на 14 юли.