На 13 май 1981 година, на емблематичния площад "Свети Петър" във Ватикана беше извършен неуспешен атентат срещу папа Йоан Павел II. Завинаги той остана в световната история с така наречената българска следа, макар участието на сънародника ни Сергей Антонов да бе категорично опровергано. Дир.бг припомня събитията, започнали точно преди 37 години.

Охраната придържа простреляния Йоан Павел II

Снимка: Getty images

Във фаталния ден папата прави публична аудиенция пред катедралата, на която присъствт хора от цял свят - предимно католици. Докато се движи с папомобила сред множеството, внезапно е прострелян тежко. Уцелен е с 4 куршума, но въпреки загубата на много кръв, оцелява и се възстановява. По-късно Йоан Павел казва, че Света Богородица го е спасила.

Веднага след покушението извършителят е задъран - младият турчин Мехмет Али Агджа, свързан с ултранационалистическата организация "Сивите вълци". По-късно той е осъден на доживотен затвор от италианския съд. Излежава 19 години, но по молба на папата Агджа е помилван от италианския президент Карло Чампи през юни 2000 година. Не излиза обаче на свобода, репатриран е в турски затвор, където да излежи присъда за извършеното от него убийство на турски журналист, за което е осъден в родината си. Този път лежи 10 години. Когато излиза, вече 52-годишният Мехмет Али Агджа заявява:

"Обявявам края на света. Този век целият свят ще бъде унищожен и всяко човешко същество ще загине. Аз съм Безсмъртният Христос!".

От затвора той е закаран на психо-медицински прегледи, но не заради думите му, които поставят под съмнение психичното му здраве, а за да се провери годността му за задължителната в Турция военна служба. Бившият затворник не е служил в армията. Заключението е - негоден. 

Папата - вденага след покушението

Снимка: Getty images

Заради показанията на Агджа обаче за съучастничество в подготовката на атентата са обвинени Сергей Антонов и още двама българи. По това време Антонов е служител в бюрото на БГА "Балкан" в Рим. Арестуват го няколко месеца по-късно - на 25 ноември 1982 година, по обвиненение, че е бил  координатор на атентата. Другите обвинени са Тодор Айвазов и подп. Желю Василев - служители на посолството на България в Италия, които обаче успяват да се върнат в София преди да ги задържат.

Антонов не се ползва с дипломатически имунитет, тъй като е просто държавен служител. Прекарва в ареста над 4 години, въпреки очевидната липса на доказателства, заради което и по-късно е оправдан.

Само следствието продължава 2 години и половина. През цялото време Антонов отрича дори да е познавал Агджа, камо ли да е организирал атентат срещу папата. Неговата колежка в "Балкан" - Цветана Биаджони, разказа миналата година в интервю за Дир. бг какво се се е случило:

"Този 13-ти май ще го запомня за цял живот, защото не може да се забрави такова събитие. Беше сряда. Както винаги Папата правеше публична аудиенция пред Катедралата "Свети Петър" , на която присъстваха хора от цял свят - предимно католици. Ние както винаги бяхме на работа - аз, Сергей Антонов друга една колежка - Силва Петрова, също българка, чийто мъж е италианец. Майката на Силва се обади по телефона и каза: "Дават нещо по телевизията, но не мога много добре да разбера. Стреляли са по папата." Но ние, в Бюрото на БГА "Балкан" нямахме нито телевизор, нито радио. Сергей се сети и каза: "Аз имам едно малко транзисторче в колата." Колата му беше паркирана в двора и той отиде, взе го и го пусна. Така започнахме да следим как се развиват събитията. 

Месеци по-късно, когато отидох на работа следобед, ми разказаха, че Сергей е арестуван. Чакали го навън пред тях, към 8.30 - 9 и той дошъл в "Балкан" с белезниците, сложени му на улицата". Сергей никога не е участвал и не можеше да участва, тъй като помня, че в този момент бяхме заедно. Пък това го знае и самият Агджа, който натопи Сергей и каза пред съдията, че той е убиецът. Не е мърдал от работното си място и нямаше как в един и същи ден, в един и същи час, по едно и също време да бъде на площад "Свети Петър" и в бюрото на "Балкан".

 

Мехмет Али Агджа след ареста

Делото обаче започва през месец май 1985 година и продължава до началото на 1986 г. През това време лидерът на "Сивите вълци" Чатлъ заявява пред медиите, че са му били предложени 3 млн. германски марки от немското разузнаване, за да обвини българското и руското разузнаване за атентата срещу папа Йоан Павел ІІ.

Едва след като е обявен за невинен, Антонов се връща в България на 1 април същата година. Здравето му обаче е напълно съсипано. Твърди се, че е бил подложен не само на психически тормоз по време на многобройните разпити и в затвора, но и че са му давани психотропни вещества. Известно време продължава да работи на куриерска длъжност в "Балкан", но по-късно е пенсиониран по болест.

На 27 март 2002 г. 39-то Народно събрание отпусна на Антонов пенсия за особени заслуги в размер на... 160 лева месечно.

Пет години по-късно на 1 август 2007 г. Антонов е намерен мъртъв в дома си на ул. "Сердика" в София от дъщеря му Ани. По тялото не са установени следи от насилие, установява се само, че смъртта е настъпила няколко дни преди това.

Embed from Getty Images

През 2002 година Йоан Павел дойде на посещение у нас и заяви, че българската връзка в атентата е инсинуация.

"Тази несправедливост е изяснена, Светият престол има предвид този факт", категоричен бе папата.

 Адвокатът на Антонов: Беше сигурно, че е невинен

Много години след атената римският адвокат Джузепе Консоло, който през 1982 година пое защитата на Сергей Антонов, написа книгата "Нападение срещу папата. Ето истината", в която разказва интересни подробности за самия него и делото. Тя излезе миналата година в Италия, а утре ще бъде представена и в България.

"Още на първия разпит Антонов даде да се разбере, че е наистина чужд на какъвто и да е международен заговор. Всичко друго би ви хрумнало за него, но не и че е хладнокръвен и съобразителен агент. Изглежда дезориентиран, уплашен и смутен, не показва да си е дал сметка в каквa огромна беда се е озовал, не си беше изградил и никакво алиби", пише Консоло.

В един момент съдията Иларио Мартела пита Антонов дали е получавал пакети от България и адвокатът веднага разбира, че това е клопка. Затова съветва клиента си, ако не си спомня, да не отговаря. Той обаче отвръща на развален италиански: "Да, получавах пратки. Пантолифи" . В първия момент никой не разбира какво има предвид, но бързо се разбира, че той е искал да каже "пантофоле" - пантофи. Тогава Консоло и колегата му Адолфо Ларуса разбират, че няма да им е лесно с такъв клиент, но и убедеността им, че е невинен, се засилва.

Още в началото на разследването Мехмет Али Агджа твърди, че е бил в римския апартамент на Антонов, в който имало плъзгаща се врата, която го разделяла. Това обаче е категорично опровергано - оказва се, че такава врата имат всички жилища във входа, без това на българина. И той трябвало да си сложи, но ползвал завеса.

По този начин става ясно, че Агджа е получил в затвора грешни указания от хората, които са го инструктирали. Те познавали долния апартамент, в който живеел чужд свещеник, работил за тайните служби, и мислел, че и този е същият.

 Embed from Getty Images

Още едно пропукване в обвинението описва адвокатът - на какъв език са общували. По времето, за което турчинът твърди, че се е срещал с Антонов, не знае нито италиански, нито български, твърдейки, че са си говорили на английски. Антонов обаче не владее този език, а само малко френски и италиански. Съдът прави опити да намери потвърждение и свидетели, че българинът все пак говори английски, но такива така и не се намират. Много от служителите на различни авиокомпании потвърждават, че никога не са общували с него на този език. Накрая и летишен шеф потвърждава, че от 1977 г. винаги е говорел само на италиански с Антонов. Ако българинът не разбирал нещо, той го казвал на английски, но Антонов винаги молел: "Не, не, италиански".

Консоло открива още един неубедителен детайл от твърденията на Агджа -  че на срещите за координирането на атентата Антонов се обръщал към другия обвиняем Тодор Айвазов с "Тодор". Адвокатът изтъква, че е странно хора, които организират атентат, да използват истинските си имена, още повече, че на български обръщението би било "Тодоре".

Турчинът е опроверган и за това, че на срещите българинът идвал с "Фиат 124". Оказва се, че Антонов е карал "Лада". Съдът обаче не приема това, с аргументиа, че това е руският еквивалент на "Фиат 124".

Адвокатът разказва още, че престоят в затвора "Ребибия" е повлиял изключително зле върху физиката и психиката на Антонов. Защитата прилага всички начини да издейства домашен арест, включително чрез назнчаване на експертиза за "умствена слабост". За целта шефът на италианските психиатри е изпратен в затвора. Първият въпрос е: "Г-н Антонов, някога били ли сте преглеждан?". Той обаче явно не разбира какво го питат и отговаря: "Не познавам". Изненадващо, с това прегледът приключва и няколко дни по-късно лекарят внася в съда становище, според което българинът е "човек с изтънчен интелект".

Още през 2015 година Джузепе Консоло заяви, че България е трябвало да съди Италия за случая "Антонов".